Källhagens julvört och kumminost


Väldoftande vörtbröd till jul.

  •   Dag 1:
  • 3.5 dl vatten
  • 200 g rågmjöl
  • 200 g russin
  • 1 dl glögg
  •   Dag 2:
  • 5 dl porter
  • 100 g jäst
  • 650 g fint rågmjöl
  •   När degarna blandats:
  • 20 g salt
  • 20 g pomerans
  • 20 g fänkål
  • 10 g kummin
  • 10 g nejlikor
  • 300 g bakvört
  • 700 g vetemjöl
  • 200 g glöggmarinerade russin (se dag 1)
  • 300 g äpple (i sockerbitsstora bitar)
  •   Kumminost:
  • 2 dl crème fraiche eller kesella
  • 2 msk stött kummin
  1. Dag 1
    Blanda ihop och skålla vattnet och rågmjölet. Låt degen stå över natten. Lägg russinen i glöggen och låt dra över natten.
  2. Dag 2
    Knåda ihop med gårdagens deg och låt ligga i 30 minuter.
  3. När degarna blandats
    Blanda ihop samtliga ingredienser. Knåda till en fast och smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Baka i 200-gradig ugn. Pensla limporna med mjölk efter gräddningen.
  4. Kumminost
    Blanda ihop ingredienserna. Klart!

Annons:

Liknande recept

Systrarnas julvört

av Filip Fastén, Jessica Frej
  •  15 ingr
  •  3h 5 min
  •  13 ingr

Vörtbröd, Ernsts recept

av Ernst Kirchsteiger
  •  2 h
  •  14 ingr

Pomeransbröd

av recept.nu
  •  10 ingr
  •  21 ingr

Knäckebröd

av recept.nu
  •  8 ingr
  •  12 ingr
  •  1h 20 min
  •  10 ingr