Strömming med provencalsk potatissallad

Strömming med provencalsk potatissallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Strömming med provencalsk potatissallad

15 ingredienser

30 min

Klassiskt tillagad strömming och en härlig sallad med franska vibbar. Kan serveras både som varmrätt för 4 personer och som förrätt för 8-10 personer.

Ingredienser

portioner
  • 12 strömmingsfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 klyfta vitlök

Nicesallad:

  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 0,5 paprika
  • 3 körsbärstomater
  • 2 msk kapris
  • 1 citron
  • 1 dl små svarta oliver
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 huvudsallad
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tag bort ryggbenet på strömmingarna och lägg dem på en plåt. Pensla strömmingen med olivolja. Finhacka vitlöken och strö över med timjan. Ställ åt sidan.
  2. Skär potatisen i grova tärningar och råstek den i stekpanna på låg temperatur cirka 5 minuter.
  3. Skala och skär löken i ringar. Blanda ner dem i potatisen.
  4. Skölj paprikan och tomaterna, tärna paprikan och dela tomaterna. Tvätta citronen noga, torka och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet.
  5. Vänd ner paprika, tomater, kapris, citronskal och oliver i potatisen. Låt allt bli ljummet. Salta och peppra.
  6. Sätt in strömmingen i ugnen cirka 5 minuter.
  7. Lägg upp grönsaksblandningen på några salladsblad och placera sedan strömmingarna ovanpå. Garnera med körvel.