En soppa blir fem
En soppa blir fem
Ingredienser
Potatissoppa:
- 4 potatisar
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk smör
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 dl vatten
- 4 dl mjölk
- 1 dl lätt crème fraiche
- salt
- cayennepeppar
- vitvinsvinäger
2:an lite till helgen:
- 1 dl räkor
- 2 msk färsk pepparrot, riven
- 1 msk dill, grovhackad
- 1 msk olja
3:an vegetarisk:
- 2 dl champinjoner, skivade
- 1 klyfta vitlök, grovhackad
- 1 knippe persilja, grovhackad
- 1 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
4:an à la Provence:
- 0,5 dl svarta oliver
- 2 msk olivolja
- 1 tomat, fintärnad
- 1 litet knippe basilika, strimlad
- 1 litet bröd till att rosta till krutonger
5:an matig och kryddig:
- 2 chorizokorvar, skivade
- 0,5 rödlök, strimlad
- 1 tomat, tärnad
- 1 knippe persilja, hackad
- 1 baguette
Gör så här
- Potatissoppa:
- Skala potatisen och hacka grovt , likaså löken och vitlöken.
- Fräs i smöret utan att det tar färg, kasta i buljongtärningen och späd med vatten, mjölk och crème fraiche.
- Låt koka i 10 –15 min . Mixa den sedan och smaksätt med salt, cajennpeppar och lite vitvinsvinäger.
- 2:an lite till helgen:
- Allt blandas och läggs på skedar som bjuds till soppan.
- 3:an vegetarisk:
- Hetta upp olivoljan och fräs av ingredienserna hastigt.
- 4:an à la Provence:
- Tärna brödet och rosta det i olivoljan i pannan.
- Blanda samman det med tomaten, basilikan och oliverna.
- Serveras i kopp vid sidan.
- 5:an matig och kryddig:
- Värm tomat, korv och rödlök i en kastrull i några minuter, så att det kokar ihop något.
- Skiva baguetten och rosta den.