Tapas 2.0 - sotad hälleflundra på en rostad färskpotatisstubbe med potatis aioli

Tapas 2.0 - sotad hälleflundra på en rostad färskpotatisstubbe med potatis aioli
Foto: TV4

Tapas 2.0 - sotad hälleflundra på en rostad färskpotatisstubbe med potatis aioli

Av: Fredrik Bäckström

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vinförslag: Wittman Estate Trocken Riesling 2007, den har art nr 75059
Ölförslag: Old Gold, den har art nr 1441
Snaps: Aalborg Nordguld Aquavit , den har art nr 89551

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner
  • 100 g färsk hällflundra, dela upp i 4 bitar

bakade tomater

  • 2 körsbärstomater, halvera tomaterna
  • 0,5 klyfta vitlök, hackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 färsk potatis, tvättad upp skivad i 4st 4mm skivor

Potatisaioli

  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 äggula
  • citronsaft
  • 1 kokt mandelpotatis
  • 0,5 dl olivolja + 1.5 dl matolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hällflundra: Sota hälleflundrabitarna ca 30 sekunder per sida, salta och peppra.
  2. Rostad färskpotatisstubbe: Rosta potatis skivorna i ugnen på 200 grader med lite olivolja, salt och peppar. Låt svalna.
  3. Bakade tomater: Baka av tomaterna på 135 grader i 120 min med lite olivolja, vitlöken samt salt & peppar. Låt svalna.
  4. Potatis aioli: Börja med att röra ihop äggula, citron och vitlök. Vispa långsamt i olivoja och matoljan, pressa i potatisen och smaksätt efter behag.