Wallenbergare Classic

Wallenbergare Classic
Foto: TV4

Wallenbergare Classic

Av: Fredrik Bäckström

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

40 min

En klassiker i köket! Serveras med härlig potatispuré samt rårörda lingon och ärtor. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vinförslag:
Wittman Estate Trocken Riesling 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kalvfärs
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ströbröd
  • smör, till stekning

Potatispuré

  • 500 g potatis
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

lingon rårörda

  • 100 g lingon
  • 30 g strösocker
  • ärtor
  • frysta ärtor
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Tillagning: Wallenbergare: Blanda sedan färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund. Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut till fyra stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. Strö över resten av ströbrödet på biffarna. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
  2. Potatispuré: Koka potatisen nästan färdig. Ånga av potatisen och pressa den sedan genom potatispress i en varm bunke. Tillsätt smör, salt och peppar. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Rör ner den heta gräddmjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Vispa hastigt ihop till en luftig puré.
  3. Rårörda lingon: Slå på socker på över lingonen, rör om. Låt stå.
  4. Ärtorna: Koka upp vatten med lite smör och salt, slå på ärtorna slå av värmen. Servera.