Limetarte med fruktsalsa

Limetarte med fruktsalsa
Foto: TV4

Limetarte med fruktsalsa

Av: Fredrik - Lund

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2h

Limetarte med jordgubbs- och passionsfruktssalsa.

Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas. Eller som här, gelesocker.

Dryckestips
Chateau du Juge, årgång 2004.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tartedeg

  • 2 dl sötmandel
  • 1 limefrukt
  • 0,5 vaniljstång, urskrapade frön
  • ca 1 dl florsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • smör

Limefyllning

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 limefrukter
  • 2 ägg
  • 1 dl gelésocker
  • 2 dl strösocker
  • rörsocker, till karamellytan

Fruktsalsa

  • passionsfrukt
  • färska jordgubbar
  • rörsocker

Gör så här

Pajskal

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Riv ner skalet från limen i blandningen och tillsätt rumstempererat smör tillsammans med vaniljfrön.
  4. Låt degen vila ca 1 timme i kylskåp innan den bakas ut i en smörad pajform.
  5. Baka i 200 grader ca 10-12 minuter, desto tunnar skal desto snabbar går det, vaka därför över ditt pajskalordentligt.

Fyllning

  1. Riv skalet från 2 av limefrukterna.
  2. Pressa ut fruktsaften från de 4 limefrukterna (varav en kommer från tillagandet av pajskalet).
  3. Bland med socker, vanilj i en kastrull, smält smöret direkt i blandningen på medlelåg värme.
  4. Tillsätt 1 dl gelesocker.
  5. Separera äggen och tillsätt äggulorna till blandningen.
  6. Låt blandningen bli tjock. (Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas.)
  7. Häll blandningen i pajskalet och ställ in i kylen för att fyllningen skall stelna till.

Vid servering

  1. Strö råsocker över ytan och bränn försiktigt med en brännare.

Bär

  1. Kör hälften av jordgubbarna i en mixer.
  2. Kärna av passionsfrukten och tillsätt denna till jordgubbsblandningen.
  3. Rör ner råsocker efter smak.
  4. Skär resterande jordgubbar i små tärningar och till sätt dessa till blandningen.
  5. Servera med lätt vispad grädde och färska bär.