Kalventrecote med fruktiga rotfrukter och rödvinssky

Kalventrecote med fruktiga rotfrukter och rödvinssky
Foto: TV4

Kalventrecote med fruktiga rotfrukter och rödvinssky

Av: Fredrik - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h 30 min

Gott så det förslår.

Dryck till maten:
Baron de Ley Reserva. Artnr 2525.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalventrecôte
  • 1 tsk salt
  • 2-3 tsk vitpeppar

Extra fruktiga rotfrukter

  • 4 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 100 g fetaost
  • 1 granatäpple
  • 200 g konserverade aprikoser (ej persika!)
  • rucolasallad, till dekoration
  • 1 msk anis
  • 1 msk flingsalt
  • 1-2 msk flytande honung
  • 3-4 msk olja

Rödvinssky

  • 2 rödlökar
  • 5 dl vatten
  • 5-6 msk kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 25 g smör
  • 1-2 msk majsstärkelse
  • 2 tsk strösocker
  • salt
  • peppar
  • ev kalvkött (borskuren del av kalven)

Gör så här

  1. Entrecote
  2. Gnid in hela entrecoten med salt och peppar.
  3. Bryn hela biten i smör på medelvärme.
  4. Använd en köttermometer och tillaga i ugn på 125 grader tills termometern visar ca 60 grader (ca 40 minuter).
  5. Ta ut entrecoten och låt vila i aluminiumfolie minst 10 minuter.
  6. Fruktiga rotfrukter
  7. Skala rotfrukterna och dela i 5-6 cm långa klyftor.
  8. Lägg ut rotfrukterna i en oljad långpanna. Gnugga in rotfrukterna med olja, honung, anis och flingsalt.
  9. Tillaga i ugn i 30-40 minuter i 225 grader. Vänd gärna och ruska runt någon gång under tiden. Känn med en sticka om rotfrukterna är färdiga.
  10. Häll av spadet från aprikoserna, dela fetaost i mindre bitar och kärna ur granatäpplet.
  11. Blanda rotfrukter med aprikoser, fetaost och granatäpple och dekorera med ett par blad ruccola.
  12. Rödvinssky
  13. Skala och dela löken i klyftor.
  14. Bryn löken i smör i en kastrull, den får inte brännas.
  15. Om du skurit bort några mindre fina delar från köttet lägg i dessa också.
  16. Tillsätt vatten, kalvfond, rödvin och socker och koka upp.
  17. Sänk värmen och reducera till hälften.
  18. Strö över maizenamjöl till önskad tjockhet.
  19. Smaka av med salt och peppar och slå ev på ytterligare kalvfond om så önskas. Låt stå under lock på svag värme.
  20. Ca 5 minuter före servering – rör sakta i smöret.