Basilikaterrin

Basilikaterrin
Foto: TV4

Basilikaterrin

Av: Fredrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

40 min

Basilika- och äppelterrin med getost och enrisrökt sidfläsk.

Vintips från Fredrik
Hilltop Gerwürtztraminer Sauvignon Blanc, nr 5332, 59 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Basilikaterrin

  • 4 äpple (t ex Golden delicious)
  • 75 g smör
  • 8 skivor vitt formbröd
  • 1 kruka basilika
  • 200 g getost
  • 4 skiva parmaskinka
  • 100 g enrisrökt sidfläsk
  • 1 äpple (t ex Granny Smith)
  • salt
  • peppar

Basilikavinäger

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

Basilikaterrin

  1. Gör basilikavinäger genom att mixa alla ingredienser i en mixer och smaka av med salt och peppar.
  2. Skala och klyfta äpplena och skär sedan bort kärnhusent.
  3. Dela klyftorna i fyra delar och stek dem gyllenbruna i smör.
  4. Lägg dem sedan i en skål.
  5. Skär sedan klyftorna i fyra delar och stek dom gyllenbruna i smör och lägg dom sedan i en skål.
  6. Skär sedan bort kanterna på brödet och lägg sedan skivorna tillsammans med basilikan i en mixer.
  7. Mixa sedan tills brödet fått en grön nyans.
  8. Skär getosten i 1 cm tjocka bitar och blanda det med bröd- och basilikablandningen och äpplena.
  9. Lägg sedan brödet tillsammans med äpplena och blanda sedan ner getosten som har skurits ca 1cm stora bitar. Salta och peppra efter smak och blanda.
  10. Lägg ut parmaskinkan på plastfilm och tag sedan plastfilm som du breder ut på en bänk och lägg paramaskinkan bredvid varandra fördela äppelblandningen som en sträng på mitten.
  11. Tryck till och rulla i hopp till ca en ca 6 cm tjock rulle och sätt sedan in rullen i kylskåpet och låt den stelna i minst 1 timme.
  12. När det är dags att servera så skär rullen i fyra lika stora skivor, ca 7 cm breda.
  13. Skär sedan det enrisrökta fläsket i ca 1 cm tärningar och stek det gyllenbrunt.
  14. Skär sedan Granny smith-äpplet i strimlor.
  15. Ta ut rullen efter ca 60 minuter och skär den i fyra lika stora skivor ca 7 cm.
  16. Servera rullarna med bladspenat och ruccola.

Vinägrette

  1. Mixa alla ingredienser i en mixer.
  2. Toppa med sidfläsket och äpplestrimlorna och ringla över basilikavinägern.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ringla vinägretten över rullen.