Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
bitar
Blixtsmördeg
500 g vetemjöl
500 g smör, kallt tärnat
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron, saft
blåbärssylt
250 g blåbär
250 g syltsocker med pektin
Vaniljkräm med citron
500 g mjölk
1 vaniljstång
120 g äggula
125 g strösocker
40 g majsstärkelse
50 g smör
0,5 citron, zest från
Frosting
150 g florsocker
20-30 g citron, färskpressad
150 g färska blåbär
Gör så här
Blixsmördeg
Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop. Tillsätt vatten, äggulor och citronjuice. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop.
Plasta degen och låt vila i kyl/frys cirka 10-15 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Plasta och låt vila 10-15 minuter.
Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Låt vila 10-15 minuter. Kavla ut degen ca 2-3 mm tunn, dela i tre lika stora delar, antingen fyrkanter eller cirklar. Nagga bottnarna och grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen tills de är gyllenbruna ca 18-20min minuter. Låt svalna.
Blåbärssylt
Koka upp bär och socker, låt koka ca 2-5 minuter under omröring, skumma ev. av sylten. Häll sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna. Om den ska användas på en gång, häll i en bred form och ställ i kylen så den svalnar snabbt!
Vaniljkräm med citron
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila 10-15 minuter.
Vispa äggulor, strösockret, citronzestet och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp under omrörning, låt sjuda i ett par minuter. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
Frosting
Blanda florsocker och citronsaft väl.
Montering
Vänd en av bottnarna med nedre delen uppåt. Bred ut ett tunt lager blåbärsylt över hela. Lägg på frostingen och bred ut försiktigt så hela toppen blir melerad. Ställ åt sidan.
Ta de andra bottnarna och vänd även de upp och ner. Den första brer du ut lite blåbärsylt, sedan så lägger jag citronkrämen i en spritspåse och fördelar jämt över blåbärssylten.
Lägg botten två uppepå citronkrämen och bred ut hälften av grädden uppepå, bred grädde runt kanterna.
Ta toppen och placera längst upp, och dra upp grädden så det täcker alla bottnar. Spritsa efter bästa förmåga lite snyggt mönster runt om. Lägg lite färska blåbär längst ner.