Tusenbladstårta á la Nylén

Fredrik parad.
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Tusenbladstårta á la Nylén

18 ingredienser

2 h

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner bitar

Blixtsmördeg

  • 500 g vetemjöl
  • 500 g smör, kallt tärnat
  • 200 g vatten
  • 40 g äggula
  • 10 g salt
  • 10 g citron, saft

blåbärssylt

  • 250 g blåbär
  • 250 g syltsocker med pektin

Vaniljkräm med citron

  • 500 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 120 g äggula
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 0,5 citron, zest från

Frosting

  • 150 g florsocker
  • 20-30 g citron, färskpressad
  • 150 g färska blåbär

Gör så här

Blixsmördeg

  1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop. Tillsätt vatten, äggulor och citronjuice. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop.
  2. Plasta degen och låt vila i kyl/frys cirka 10-15 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Plasta och låt vila 10-15 minuter.
  3. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Låt vila 10-15 minuter. Kavla ut degen ca 2-3 mm tunn, dela i tre lika stora delar, antingen fyrkanter eller cirklar. Nagga bottnarna och grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen tills de är gyllenbruna ca 18-20min minuter. Låt svalna.

Blåbärssylt

  1. Koka upp bär och socker, låt koka ca 2-5 minuter under omröring, skumma ev. av sylten. Häll sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna. Om den ska användas på en gång, häll i en bred form och ställ i kylen så den svalnar snabbt!

Vaniljkräm med citron

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila 10-15 minuter.
  2. Vispa äggulor, strösockret, citronzestet och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
  3. Koka upp under omrörning, låt sjuda i ett par minuter. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.

Frosting

  1. Blanda florsocker och citronsaft väl.

Montering

  1. Vänd en av bottnarna med nedre delen uppåt. Bred ut ett tunt lager blåbärsylt över hela. Lägg på frostingen och bred ut försiktigt så hela toppen blir melerad. Ställ åt sidan.
  2. Ta de andra bottnarna och vänd även de upp och ner. Den första brer du ut lite blåbärsylt, sedan så lägger jag citronkrämen i en spritspåse och fördelar jämt över blåbärssylten.
  3. Lägg botten två uppepå citronkrämen och bred ut hälften av grädden uppepå, bred grädde runt kanterna.
  4. Ta toppen och placera längst upp, och dra upp grädden så det täcker alla bottnar. Spritsa efter bästa förmåga lite snyggt mönster runt om. Lägg lite färska blåbär längst ner.