Chokladtårta med maräng och blåbär

Chokladtårta med maräng och blåbär
Foto: tv4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Chokladtårta med maräng och blåbär

18 ingredienser

Chokladtårta med marängtäcke och blåbär. Använd en brännare för att få fin färg på marängen på din tårta.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 225 g strösocker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 230 g vetemjöl
  • 30 g kakao
  • 3 tsk bakpulver

Blåbärskräm

  • 250 g frysta blåbär
  • 2 dl vatten
  • 170 g strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 1 msk citron, saft

Chokladmousse

  • 180 g choklad 70 % med blåbärssmak
  • 3 dl grädde
  • ett par msk socker

Marängtäcke

  • 6 äggvitor
  • 300 g strösocker

Garnering

  • färska blåbär, stora

Gör så här

Tårtbotten

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och blanda i mjölken. Häll i mjölk- och smörblandningen i äggsmeten.
  2. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en skäl och sikta ner i smeten. Rör snabbt ihop till en smet.
  3. Smörj och mjöla en form på ca 21-24 cm i diameter, grädda i 175grader 40-45 minuter.

Blåbärskräm

  1. Blanda allt i en kastrull, koka upp tills den är krämig.

Chokladmousse

  1. Värm grädde, men låt den inte koka. Bryt chokladen och häll grädden över, rör tills chokladen smält.
  2. Kyl chokladsmeten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.

Marängtäcke

  1. Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål. Ställ i vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är löst. Temperaturen ska vara lite varmare än fingervarmt.
  2. När marängen är tillräckligt tjock, ta av från värmen och vispa tills smeten är sval ca 10 minuter.

Montering

  1. Dela din tårtbotten i tre. Varva sen blåbärskräm, mellanlager, sedan chokladmoussen.
  2. Smeta över marängen över hela tårtan i ett så jämt lager som går. Färska blåbär längst upp, sedan brukar jag spritsa lite toppar runt blåbären. Använd en brännare för att bränna av marängen.