Havtornspaj med mascarpone

Havtornspaj med mascarpone
Foto: tv4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Havtornspaj med mascarpone

13 ingredienser

Tarteletter med havtornscurd och lime-mascarpone. Fyllningen i detta recept är beräknad för tre små pajformar, men degen räcker till 9 små pajer.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pajdeg, ger 9 små tarteletter

  • 250 g smör
  • 360 g vetemjöl
  • 120 g florsocker
  • 2 ägg
  • salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • citronskal

Havtornscurd, räcker till 3 tarteletter

  • 4 dl havtornsbär, tinade
  • 150 g florsocker
  • 2 ägg
  • 60 g smör

Limemascarpone, räcker till 3 tarteletter

  • 125 g mascarpone
  • 1 limefrukt, saft och zest

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp ihop smör och mjöl, eller använd matberedare.
  2. Blanda i florsocker och till sist äggen. Kyl ca 30 minuter.
  3. Kavla ut och klä 3 tarteletteformar med en tredjedel av degen (i detta recept görs de övriga 6 tarteletterna med annan fyllning). Nagga botten.
  4. Baka på 175 grader i  totalt 20 -25 minuter. 10 minuter med folie över, sedan 10-15 utan så att de bli gyllenbruna och klara.

Havtornscurd

  1. Mosa bären i en sil för att få fram saften, det ska bli ca 1,5 dl saft.
  2. Blanda saften, florsocker och ägg i en kastrull. Koka upp under omröring tills tjockt.
  3. Ta av från värmen och tillsätt smör under omröring.Blanda mascarponen med zest och saften från en lime.
  4. Fyll pajskalen med curd och toppa med mascarponekrämen.