Thailändsk köttfärssås

Snabblagade recept med köttfärs
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Thailändsk köttfärssås

14 ingredienser

En smarrig köttfärssås på thailändskt vis! 

Receptet är hämtat ur boken Fredagsmys

Kaffirlimeblad finns på de flesta mataffärer,frysta eller torkade. Hittar du dem inte kör du med några extra lime.

Ingredienser

  • 2-3 msk sticky rice (om du har)
  • 500 g köttfärs
  • vatten
  • chilipulver
  • 1 chilifrukt
  • 6 korianderblad, långa, finhackade (finns i asiatiska butiker, ta annars vanlig koriander på kruka och hacka hela lilla busken)
  • 5-6 limeblad, finstrimlade
  • 3 cm galangalrot, tunt skivad
  • 4 salladslökar, hackade i ringar
  • 5 schalottenlökar, i tunna ringar
  • 3 limefrukter, pressade
  • 4 tsk fisksås
  • 1 tsk strösocker
  • thaibasilika

Gör så här

  1. Börja med ditt sticky rice om du har fått tag på det (rätten överlever fint utan, men det ger en extra liten krispighet).
  2. Ner med riset i en torr panna och rosta det gyllenbrunt på hög värme.
  3. Stöt det sedan i småbitar, nästan pulver, i din mortel. Mot nästa steg!
  4. Ner med köttfärsen i din wok eller stooora stekpanna.
  5. Häll på vatten, så att det precis täcker färsen.
  6. Ta en gaffel och mosa köttfärsen i vattnet, så att färsen är i småsmåbitar.
  7. Låt det här koka ihop sig och koka vidare tills allt vatten är borta och bara färssmulorna kvar.
  8. Du kokar färsen torr helt enkelt!
  9. Under tiden hackar du lökarna och galangalroten, och lyssnar på lite skön musik.
  10. Se där ja! Nu kryddar du upp köttfärsen. Först med rispulvret och chilipulver, sedan de andra kryddorna.
  11. Smaka av under tiden och känn att du får rätt syrlighet av limen och styrkan av chilin för just din gom. Samma med fisksåsen.
  12. När det smakar finfint smäller du ner alla grönsakerna, rör om ett par gånger och serverar genast med ris eller nudlar.
  13. Även gott att klippa över lite holy basil.