Frasiga våfflor med potatis och lagrad ost

Frasiga våfflor med potatis och lagrad ost
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Frasiga våfflor med potatis och lagrad ost

25 ingredienser

30 m

Här bjuder Hilda på två matigare våfflor. En med smetana, skaldjur och löjrom och en version med pesto, burrata, skinka och basilika.

Ingredienser

portioner styck

Frasvåfflor

  • 200 g fast potatis, rå, skalad och finriven
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 dl lagrad ost, riven
  • ev rosmarin, hackad (två kvistar till den italienska varianten)

Tillbehör 1

  • smetana
  • skalade räkor (och/eller kräftstjärtar)
  • dill
  • gräslök (och/eller rödlök)
  • löjrom
  • citron

Tillbehör 2

  • pesto
  • rucolasallad
  • burrata
  • Zeta Prosciutto Cotto (kokt italiensk skinka)
  • kvisttomat
  • olivolja
  • basilika
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • rödlök

Gör så här

Frasvåfflor

  1. Skala och riv potatisen på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Rör ihop mjöl, bakpulver, salt, mjölk och vatten till en jämn smet.
  4. Rör sedan ner potatis, rivnen ost och det smälta smöret. Det är viktigt att smöret svalnat, annars smälter osten i smeten.
  5. Värm upp våffeljärnet ordentligt. Smöra järnet och grädda smeten till gyllene våfflor.

Tillbehör 1

  1. Vispa smetana till luftig konsistens med en elvisp.
  2. Servera våfflorna med smetana och toppa med räkor och/eller kräftstjärtar, dill, gräslök, rödlök, löjrom och citron.

Tillbehör 2

  1. Bred pesto på våfflan och strö över rucolasallad.
  2. Lägg på en halv burrata och några skivor Prosciutto Cotto.
  3. Dela tomaterna och blanda dem med olivolja, hackad basilika, flingsalt och svartpeppar.
  4. Toppa slutligen våfflan med tomaterna och lite rödlök.