Johan Jureskogs kålpudding

Johan Jureskogs kålpudding
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Johan Jureskogs kålpudding

13 ingredienser

Kålpudding är ju så smarrigt, ett enkelt måste så här års. I detta recept sätter anjovis extra smak.

Magnus Svenssons dryckestips

Viña Albali Gran Reserva Artikelnummer 2788 - 79 kronor (Valdepeñas) årgång 2002
Vinet är charmigt fruktigt med bra balans och mjuk eftersmak. Vinet passar bra till allt från tacos till den rosastekta oxfilén och har gärna lite kryddiga tillbehör som tex vitlökssmör.

Marqués de Cáceres Crianza Artikelnummer 2734 - 93 kronor (Rioja) årgång 2006
Ett kryddigt och gott riojavin med balanserade tanniner och syror som passar till det mesta från det svenska hushållsmaten men är även snyggt nog att bjuda på till svärfar och det grillade lammet.

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål
  • 500 g fläskfärs
  • 1 dl grädde
  • 100 g grötris (kokt i mjölk och 2 kalvbuljongtärningar)
  • 0,5 dl vatten, kallt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 msk ströbröd
  • 5 ansjovisar
  • 1 msk sirap
  • malen kryddpeppar
  • salt
  • peppar
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar.
  3. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen.
  4. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp så det inte bränner fast.
  5. Lägg färs i en bunke och rör ihop med ansjovis, grädde, ris och kryddpeppar.
  6. Mjukstek löken, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.
  7. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform.
  8. Toppa med kål och ett par smörklickar.
  9. Sätt in formen i ugnen 20 - 25 minuter.
  10. Servera kålpuddingen med lingon och eventuellt kokt potatis.