Fläskkarré med pommes och tzatziki i pitabröd

koket.se
Fläskkarré med pommes och tzatziki i pitabröd
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Fläskkarré med pommes och tzatziki i pitabröd

21 ingredienser

40 min

Middag med inspiration från det grekiska köket med grillad strimlad fläskkarré, grönsaker och tzatziki i pitabröd serverat med pommes.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4-8 pitabröd
  • 500 g fläskkarré, skivad
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 citron, finrivet skal + saft
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Tzatziki

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 0,5 gurka
  • 2 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk rödvinsvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 1 förp pommes stripes (à 600 g)
  • 1 knippe färsk bladpersilja, grovhackad
  • 0,5 isbergssallad
  • 10 körsbärstomater
  • 4 msk ajvar relish, gärna stark

Gör så här

  1. Blanda samman olivolja, finrivet citronskal, citronsaft, timjan, oregano, paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar.
  2. Pensla köttet med marinaden. Låt stå och marinera 15-20 minuter.
  3. Tillaga pommes stripes enligt anvisning på förpackningen.
  4. Riv gurkan fint på ett rivjärn. Lägg i en skål och salta. Låt gurkan stå så att den vätskar sig.
  5. Blanda ihop yoghurt med finriven vitlök, torkad oregano och rödvinsvinäger.
  6. Krama ut vätskan ur gurkan. Blanda ner gurkan i yoghurten. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Strimla salladen och halvera tomaterna.
  8. Grilla eller stek köttet ett par minuter på varje sida. Låt vila ett par minuter.
  9. Lägg även pitabrödet på grillen. Tips! Lägg dem i en plastpåse direkt efter grillningen så blir de mjuka.

Skär köttet i tunna skivor.

  1. Fyll pitabrödet med kött, sallad, bladpersilja, tomater, ajvar och tzatziki. Bjud med pommes till.