Flankstek med broccoli och getostkräm

koket.se
Flankstek med broccoli och getostkräm
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Flankstek med broccoli och getostkräm

17 ingredienser

40 m

Stekt flankstek serveras med tryffelbakad broccoli, knaprigt bacon och getostkräm. Perfekt helgmiddag.

Se Sandra Mastio laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g flankstek
  • ca 1 kg broccoli
  • 1 förp bacon
  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 3 msk japansk soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk tryffelhonung (eller vanlig honung)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl getost, utan kant
  • 3 msk honung
  • 1 msk timjan, repad
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan
  • ev vitpeppar

Gör så här

  1. Ansa och dela broccolin underifrån i små buketter på längden. Vänd den i 2 msk olivolja, 3 msk soja och svartpeppar. Ringla över tryffelhonungen och strö över de hackade nötterna. Baka i ugnen på 200 grader i ca 10 min tills de är delvis gyllenbruna och fortfarande har ett litet motstånd i mitten.
  2. Torka av det rumstempererade köttet, skär några grunda diagonala snitt i ytan så den inte ”krullar” sig av värmen i pannan. Gnid in rejält med salt på båda sidor. Hetta upp 2 msk olivolja och 2 msk smör i en panna och lägg i köttet när fettet tystnat. Stek på hög värme, 30 sekunder på varje sida i tre, fyra omgångar tills köttet fått fin grillad färg. Innertemperaturen ska vara ca 58 grader för ett rött men inte rått kött. Ta av från pannan och låt vila i minst tio minuter.
  3. Skär baconet i mindre bitar och lägg dem i en torr, kall panna. Sätt värmen på medel och låt baconen sakta stekas tills den är krispig. Rör om ibland och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Mosa getosten med lite av crème fraichen, använd gärna baksidan av en sked mot insidan av en skål för att bli av med klumpar. När crèmen är slät rör du ner resten av crème fraichen, honungen och timjan. Smaka av med salt och ev lite vitpeppar.
  5. Vid servering lägg upp ett par av de gyllene broccolibuketterna på en tallrik. Skär upp köttet i tunna skivor. Använd gärna en träskärbräda med spår i, det kommer en del av den smakrika köttsaften som man inte vill slarva bort. Lägg ett par skivor av köttet intill broccolin, toppa med det knapriga baconet och servera en klick av getostcrèmen intill. Toppa gärna med lite färsk timjan.