Fisktimbal med pommes duchesse

Fisktimbal med pommes duchesse
Foto: TV4

Fisktimbal med pommes duchesse

Av: Margaretha - Lysekil

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

ca 1 h

Timbal av lax, rödspätta och kolja med pommes duchesse och vitvinssås.

Tips! Går att byta ut mot grönsakstimbal om man vill ha en vegetarisk rätt. Välj då grönsaksbuljong i såsen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisktimbal

  • 8 rödtungafiléer (eller rödspätta)
  • 0,5 msk osaltat smör
  • 1 förp bladspenat [ca 70 g]

Färsen

  • 75 g rökt lax
  • 175 g koljafilé
  • 1 ägg, separera vita och gula
  • 1,5 dl grädde
  • 25 g osaltat smör, rumstempererat
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt
  • peppar
  • 1 röd paprika

Grönsakstimbal, veg alt

  • 200 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 200 g broccoli
  • 2 msk flytande margarin
  • 3 ägg
  • 3 msk osaltat smör
  • 0,5 isbergssallad
  • ev spenat, för att klä formen
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft (några droppar till moroten så den ej gulnar)

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk osaltat smör
  • salt
  • peppar
  • strösocker

Vitvinssås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3-4 persiljestjälkar
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Gör så här

Fisktimbal

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en ugnsfast form med vatten.
  2. Smörj 4 portionsformar. Klä med spenatblad, sedan filé av rödtungan.
  3. Mixa kolja och lax i matberedaren, tillsätt sedan äggvitan. Häll i grädden lite åt gången, sist smör och äggula. Smaka av med cayenne, salt och peppar.
  4. Fördela färsen i portionsformarna och täck med staniol. Sätt in i vattenbadet ca 30 minuter.
  5. Dekorera vid uppläggning med röd paprika efter fantasi

Grönsakstimbal

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en ugnsfast form med vatten.
  2. Smörj 4 portionsformar med flytande smör.
  3. Skiva sellerin och morötterna samt dela broccolin i mindre bitar.
  4. Lägg grönsakerna i kokande vatten var för sig - koka tills ”mjuka”. Tag upp och låt rinna av väl.
  5. Passera varje grönsak för sig i matberedaren tillsammans med 1 ägg och 1 msk smör - smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll formarna först med broccolin sedan sellerin sist moroten.
  7. Ställ formarna i vattenbadet och låt koka ca 30 min. Stjälp upp på en bädd av finskuren sallad.

Pommes duchesse

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pressa den skalade och kokta potatisen i en bunke.
  3. Tillsätt grädde, gulor och smöret. Smaka av med salt, peppar och socker.
  4. Lägg moset i en spritspåse och spritsa eller klicka ut små toppar. Grädda 8-10 minuter tills gyllene.

Vitvinssås

  1. Fräs löken i smöret cirka 5 minuter, löken får ej ta färg.
  2. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning samt persiljestjälkarna. Låt sjuda 5 min. Sila av.
  3. Låt spadet koka upp och tillsätt 1 dl grädde. Låt puttra till konsistensen är krämig och ca 2 dl återstår.
  4. Smaka av med ev mer vin, buljong samt cayenne, salt och peppar.
  5. Tag grytan från värmen och tillsätt äggulan som har först vispats med resten av grädden.