Fläskkarré med plommonsås

Fläskkarré med plommonsås
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Fläskkarré med plommonsås

15 ingredienser

Fläskkarré med plommonsås. Serveras med rostat potatis och blomkål.

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskkarré, skivad
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g torkade plommon, urkärnade
  • 2 dl rött vin
  • 0,5 dl portvin
  • 3 dl grädde
  • 1 lagerblad
  • 1 blomkål
  • 600 g potatis
  • 3 msk timjan, plockad
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär potatisen i 0,5 cm tjocka skivor och dela ner blomkålen i små buketter.
  3. Lägg grönsaker på en ugnsplåt med timjan salt, peppar och olivolja.
  4. Rosta i ugnen i cirka 15-20 minuter.
  5. Salta och peppra köttet och stek sedan 3 minuter på varje sidan i en varm gjutjärnspanna.
  6. Lyft sedan ur köttet och låt det vila på ett fat.
  7. Strimla lök och vitlök, svetta med smör och lagerblad i gjutjärnspannan.
  8. Dela ner plommonen i stekpanna tillsammans med rödvin och portvin.
  9. Låt reducera ner till hälften på svag värme.
  10. Slå på grädde och lägg ner köttet i såsen.
  11. Låt koka i 10 minuter på svag värme och smaka sedan av med salt och
  12. svartpeppar.
  13. Servera med potatisen och blomkålen.