Helstekt oxrygg med hemmagjorda pommes frites

Helstekt oxrygg med hemmagjorda pommes frites
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Helstekt oxrygg med hemmagjorda pommes frites

14 ingredienser

Helstekt oxrygg med kantarellsås smaksatt med portvin. Serveras med hemmagjorda pommes frites.

Ingredienser

  • 800 g oxrygg

Kantarellsås

  • 100 g kantareller
  • 100 g trattkantareller
  • 100 g champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk portvin
  • 3 dl grädde

pommes frites

  • 5 bakpotatis, stora
  • 1 l frityrolja till fritering (eller matolja)
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader.

Kantarellsås med portvin

  1. Tvätta svampen och dela ner den i mindre bitar.
  2. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
  3. Stek lök, vitlök och svampen med smör, slå på rödvin och låt vinet reducera ner till hälften.
  4. Slå på grädde och låt koka ihop på svag värme i ca 5 minuter, smaka av med portvin, salt och svartpeppar.

Pommes frites

  1. Hetta upp frityrolja till 160 grader i en djup kastrull med ett tillhörande lock.
  2. Skär potatisen i 3 mm tjocka stavar med hjälp av en mandolin/vass kniv och lägg potatisen i en bunke med vatten.
  3. Låt ligga i 10 minuter.
  4. Lyft upp potatisen och låt den torka på en handduk.
  5. Fritera potatisen gyllenbrun i 8-10 minuter. (Om oljan skulle ta eld så lägg på locket och kväv elden).
  6. Lägg potatisen på papper och salta.

Stekt oxrygg

  1. Stycka köttet i fyra lika stora bitar och salta och peppra väl.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek köttet ca 3 minuter på varje sida.
  3. Lägg sedan bitarna på en ugnsform och baka i 4 minuter i ugnen.
  4. Efter ugnen, låt köttet vila i 5 minuter innan servering.