Baconlindad köttfärslimpa

Baconlindad köttfärslimpa
Foto: Tv4

Baconlindad köttfärslimpa

Av: Figge Norling

Från: Klockan nio hos stjärnorna

34 ingredienser

1,5 h

Baconlindad köttfärslimpa med Vivikens kantarellsås och rostad potatis.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kantarellsås

  • 2-3 dl torkade kantareller
  • 3 dl färsk shitakesvamp, skivad
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 dl vitt vin
  • ca 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk timjan
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i
  • smör, att steka i

Köttfärslimpa

  • 1,3 kg blandfärs
  • 2 ägg (1 helt ägg + 1 äggula)
  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 dl mjölk
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt, svartpeppar, timjan, rosmarin
  • ev 0,5 citron, rivet skal
  • 2 förp bacon

Rostad potatis

  • 1 kg potatis
  • 0,33 butternutpumpa
  • 1 fänkål
  • salt
  • peppar
  • 1 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 2 dl olivolja
  • 50 g smör

Kikärtsbiffar (vegetariskt alternativ)

  • 2 dl kikärtor
  • 2 dl potatis, riven
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad

Tillbehör

  • 100 g aubergine

Gör så här

Köttfärslimpan

  1. Blötlägg ströbrödet i mjölken så att det får tjockna. Blanda ströbrödsgegget med köttfärsen och resten av kryddorna. Blanda ordentligt i bunke. Smaka av (vill du inte smaka rå köttfärs - så stek en liten klick ...).
  2. Forma färsen till en limpa och lägg i ugnsfast form. Lägg baconskivorna snyggt i rad på plastfolie. Vänd sen så baconet kommer mot limpan. Forma efter limpan. Dra av plasten. In i ugnen på 225 grader. Ca 30 min. (När baconet är "färdigt" är limpan förmodligen också klar!)

Vivikensåsen

  1. Blötlägg de torkade kantarellerna i varmt vatten (om du inte har färska förstås.)Ta inte för mycket vatten, det ska inte täcka svampen utan pressa hellre ner svampen i vattnet.
  2. Skiva shitakesvampen och hacka schalottenlök. Stek lök, vitlök och shitakesvamp i olivolja och smör Tillsätt timjan samt de svällda kantarellerna - med vattnet. Koka ner tills vätskan försvunnit.
  3. Tillsätt vitt vin och koka ner tills nästan all vätska är borta. Tillsätt grädde. Krydda upp och smaka av.

Rostad potatis

  1. Gör klyftor av potatisen. Skär butternuten i stora tärningar och skär fänkålen i bitar.
  2. Koka potatisen tills den nästan är färdig. Lägg i butternutpumpa och fänkål hastigt mot slutet (nån minut bara.) Lägg allt i ugnsfast form. Massera in kryddorna med lika delar olivolja och smör. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Kikärtsbiffar

  1. Mosa kikärtorna. Riv potatis på den grova sidan. Blanda ihop röran med salt, peppar och färsk hackad persilja. Forma kikärtsbiffarna och stek dem i stekpanna. Stek samtidigt aubergineskivorna (ca 1 cm tjocka). Servera med övriga tillbehör.