Fiamisu - tiramisu med smak av apelsin

Fiamisu
Foto: Tv4

Fiamisu - tiramisu med smak av apelsin

Av: Sofia - Söderköping

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Fiamisu” är en tiramisu med touch av solen (apelsin). Traditionell tiramisu är helt fantastisk, men kan kännas lite tung och ”vintrig”. För att ljusa upp den lite tillsätts här lite apelsinzest som gör rätten så mycket fräschare.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 äggulor
  • 2 burkar mascarpone (á 250 g)
  • 0,5 dl amarettolikör
  • 1 apelsin, zest
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl kaffe, starkt och kallt
  • 20 savoiardikex

Garnering

  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 apelsin, i klyftor

Gör så här

  1. Börja med att separera äggulor och äggvitor i två olika skålar.
  2. Vispa nu ihop äggulor med marscarpone och amaretton till en slät smet, gärna med elvisp. Tillsätt apelsinzesten.
  3. Vispa upp äggvitorna till en fluffigt skum med hjälp av elvisp. Tillsätt strösockret försiktigt, samtidigt som du fortsätter vispa.
  4. Blanda försiktigt ihop de två äggrörorna.
  5. Häll upp kaffet på ett fat, tillräckligt stort för att du ska kunna doppa ner savoiardikexen.
  6. Dela upp savoiardikexen i två högar.
  7. Tag 10 stycken kex och doppa varje enskilt kex i 15 sekunder, på ena sidan i det kalla kaffet. Lägg sedan kexet i botten på formen eller skålen de ska serveras i.
  8. Häll på hälften av mascarponesmeten.
  9. Tag de 10 kvarvarande kexen och doppas dessa I 15 sek, på ena sidan i kallt kaffe. Lägg nu dessa kex uppepå marscarponesmeten.
  10. Häll på resten av mascarponesmeten.
  11. Ställ formen eller skålarna i kylen, minst 5 timmar.
  12. Innan serveringen pudrar du över kakao och garnerar med en liten apelsinklyfta.