Räkcocktail med avokadokräm, chili och mango

Räkcocktail med avokadokräm
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Räkcocktail med avokadokräm, chili och mango

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

17 ingredienser

Räkcocktail med asiatisk touche med chili, mango, avokadokräm och koriander. Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Gurkvatten
Dela en gurka i mindre bitar. Mixa med 4 deciliter vatten. Sila sedan och använd i dressingar och till sallader.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek

Ingredienser

portioner
  • 400 g räkor, färska
  • 2 plommontomater
  • 1 mango
  • 0,25 gurka
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,25 grön chilifrukt
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl gurkvatten
  • salt (efter smak)

Avokadokräm

  • 2 avokador
  • 0,5 msk yuzu kosho (japansk sås)
  • salt (efter smak)

Vitlökssmulor

  • 2 skivor formfranska
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, till stekning
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem i en bunke.
  2. Skålla och skala tomaterna.
  3. Skär bort skalet och ta bort kärnan på mangon.
  4. Skala gurkan.
  5. Skär tomaterna, gurkan och mangon i tärningar och blanda med räkorna.
  6. Mixa koriandern, chilin, limesaften, olivoljan och gurkvattnet.
  7. Smaka av med salt.
  8. Sila lagen och slå den över räkblandningen.
  9. Låt stå i ca 1.5 timme.

Avokadokräm

  1. Skala och mosa avokadorna till en slät kräm.
  2. Tillsätt yuzun och smaka av med salt.

Vitlökssmulor

  1. Smula formfranskan och skala och riv vitlöksklyftan.
  2. Stek brödet och vitlöken på medelvärme i olivolja tills alltsammans fått en gyllenbrun färg.
  3. Strö över det rivna citronskalet.

Vid servering

  1. Ta upp räkorna ur marinaden.
  2. Lägg avokadokrämen i botten av ett cocktailglas, fyll på med räkor och toppa med vitlökssmulor.