Fermenterade krusbär, älggrässorbet och flädergelé

Fermenterade krusbär, älggrässorbet och flädergelé

Av: Joel Lindqvist

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Joel Lindqvists recept på fermenterade krusbär, älggrässorbet och flädergelé.

Ingredienser

portioner

Flädergelé:

  • 3 dl fläderblomssaft
  • 2 dl vatten
  • citron, saft (efter smak)
  • 7 g agar-agar

Älggrässorbet:

  • 400 g älggräs (saft)
  • 100 g strösocker
  • 100 g citron, saft
  • 1 gelatinblad

Fermenterade krusbär:

  • 500 g krusbär
  • 80 g strösocker

Gör så här

  1. Koka upp samtliga ingredienser till flädergelén och låt sätta sig i kylskåp till en fast gelé. Mixa till en slät gelé med stavmixer.
  2. Blötlägg gelatinet. Koka upp älggrässaften med citronsaften och sockret.
  3. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet och låt svalna. Frys älggrässorben i en glassmaskin.
  4. Fermenterade krusbär gör du genom att blanda krusbär och strösocker i en bunke. Täck med plastfil och låt fermentera i rumstemperatur i 48 timmar. Häll upp i en gryta och värm sakta till 80 grader. Låt svalna och förvara i kylskåp.