Joel Lindqvists recept på fermenterade krusbär, älggrässorbet och flädergelé.
Ingredienser
Flädergelé:
3 dl fläderblomssaft
2 dl vatten
citron, saft (efter smak)
7 g agar-agar
Älggrässorbet:
400 g älggräs (saft)
100 g strösocker
100 g citron, saft
1 gelatinblad
Fermenterade krusbär:
500 g krusbär
80 g strösocker
Gör så här
Koka upp samtliga ingredienser till flädergelén och låt sätta sig i kylskåp till en fast gelé. Mixa till en slät gelé med stavmixer.
Blötlägg gelatinet. Koka upp älggrässaften med citronsaften och sockret.
Ta av från värmen och tillsätt gelatinet och låt svalna. Frys älggrässorben i en glassmaskin.
Fermenterade krusbär gör du genom att blanda krusbär och strösocker i en bunke. Täck med plastfil och låt fermentera i rumstemperatur i 48 timmar. Häll upp i en gryta och värm sakta till 80 grader. Låt svalna och förvara i kylskåp.