Fatteh med aubergine, yoghurt och granatäpple

koket.se
Fatteh med aubergine, yoghurt och granatäpple ny
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Fatteh med aubergine, yoghurt och granatäpple

20 ingredienser

30 m

Chips med kryddig auberginefärs, fräsch yoghurtsås och syrliga granatäpplekärnor är en riktig fullträff inför helgmyset i soffan!

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Chips

  • 1 förp libabröd
  • olivolja
  • salt

Yoghurtsås

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk tahinipasta
  • 1 citron, saften
  • 2 klyftor vitlök
  • salt

Kryddig auberginefärs

  • olivolja (till stekning)
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 aubergine, skuren i 2 x 2 cm stora kuber (stor)
  • 1 msk peppar (aleppopeppar)
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 granatäpple (kärnorna)
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • färsk mynta, hackad

Gör så här

Chips

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär libabröden i mindre trianglar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och salta lätt.
  3. Tillaga i ugnen i 5–8 minuter eller tills de är gyllenbruna och krispiga.

Yoghurtsås

  1. Rör ihop yoghurt, tahini, citronsaft och riven (eller pressad) vitlök.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Kryddig auberginefärs

  1. Hetta upp några matskedar olivolja i en stor stekpanna.
  2. Stek köttfärsen på hög värme så att den får fin brynt färg. Den behöver inte bli genomstekt vid det här laget.
  3. Plocka ur färsen ur pannan men låt fettet vara kvar.
  4. Sänk värmen till medel.
  5. Tillsätt löken i pannan och stek tills den blir mjuk och börjar få lite färg.
  6. Tillsätt spiskummin, koriander och aleppopeppar. Stek i någon minut tills så att det doftar gott.
  7. Häll i aubergine och stek under omrörning tills den blivit helt mjuk, det tar ca 10 minuter.
  8. Tillsätt köttfärsen igen och stek tills det är genomstekt. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Sprid ut libachipsen på ett stort fat. Lägg på ett lager auberginefärs och klicka ut yoghurtsåsen.
  2. Toppa med granatäppelkärnor, pinjenötter och finhackad mynta. Ät med händerna!