Färsbiffar med gräddkokt brysselkål

koket.se
Färsbiffar med gräddkokt brysselkål
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Färsbiffar med gräddkokt brysselkål

24 ingredienser

30 m

Färsbiffar med gräddkokt brysselkål och potatis är en klassisk rätt som går hem hos hela familjen. I det här receptet tipsar Fredrik Eriksson oss om att använda hälften färs och hälften grönsaker i biffarna för att gör dem extra smarta!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Färsbiffar (500 g färs + 500 g grönsaker)

  • 1 gul lök
  • 1 tsk sirap
  • 1 morot
  • 8 potatisar, kokta
  • 500 g blandfärs
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • smör (till stekning)
  • vitpeppar
  • salt

Gräddkokt brysselkål och potatis

  • 1 förp brysselkål
  • 4 potatisar (mellanstora)
  • 1 gul lök
  • smör (till stekning)
  • sirap
  • 2 dl grädde
  • 1 knippe persilja
  • 1 frissésallad (litet huvud)
  • 1 msk olja
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • 1 dl rårörda lingon

Gör så här

Färsbiffar

  1. Finhacka löken och smörstekt den gyllenbrun. Ringla ca 1 tsk sirap över samt salta och peppra.
  2. Låt sedan löken svalna.
  3. Skala och finriv moroten samt riv potatisen grovt.
  4. Blanda grönsakerna med blandfärs, vitpeppar, salt, soja, mjölk och ägg till en jämn smet.
  5. Forma små fina biffar av smeten och smörstek dem ca 3 minuter per sida. Låt sedan biffarna vila i pannan.

Gräddkokt brysselkål och potatis

  1. Ansa brysselkålen och spara de yttersta fina bladen till salladen senare.
  2. Dela sedan brysselkålen i bitar.
  3. Skala och tärna potatisen som sockerbitar.
  4. Finhacka löken.
  5. Smörstek potatisen i ca 10 minuter på låg värme. Låt potatisen få lite färg och tillsätt sedan brysselkålen och löken.
  6. Ringla lite sirap över så att det karamelliseras en aning.
  7. Tillsätt grädden och låt koka in. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  8. Plocka persiljan grovt.
  9. Vänd runt de sparade bladen från brysselkålen med plockad frissésallad, valfri mängd persilja, olja, vinäger och lite salt.

Servering

  1. Lägg upp potatis och gräddkokt brysselkål på tallrikar.
  2. Toppa med biffarna och garnera med salladen samt lingon.