Falska fiskqueneller med champagnesås och pressad potatis

Falska fiskqueneller med champagnesås och pressad potatis
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Falska fiskqueneller med champagnesås och pressad potatis

18 ingredienser

Billig lyxmat med färdiga fiskbullar på burk som tas till nya höjder med en fantastiskt god och gräddig sås med champagne i. Toppa med krispigt brödsmul och bjud med pressad potatis vid servering.

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 2 burkar fiskbullar i buljong (à 375 g)
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 bananschalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 champinjoner
  • 25 g smör, till stekning
  • 0,5 lagerblad
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 l vatten
  • 3 dl torrt vitt vin, till såsen
  • 25 g smör, att vispa ner i såsen
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5-1 dl torrt vitt vin, att värma fiskbullarna i
  • färsk persilja, hackad
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  3. Häll av och spara spadet från fiskbullarna, spadet ska sen användas till såsen.
  4. Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och rosta i ugnen, ca 30 minuter.
  5. Mixa brödet till ett smul i en matberedare.
  6. Stek smulorna i olivolja i en stekpanna tills de blivit krispiga. Salta och lägg dem på hushållspapper.
  7. Skala och hacka schalottenlök och vitlök grovt. Skär champinjonen grovt.
  8. Fräs schalottenlök, vitlök och champinjon i smör i en kastrull. Tillsätt lagerblad, fiskbuljongtärning, vatten, vitt vin och spad i kastrullen. Låt koka ner till ca hälften.
  9. Koka upp grädden i en annan kastrull och låt den koka ner till hälften.
  10. Tillsätt den reducerade grädden i den andra kastrullen. Låt allt koka ihop.
  11. Blanda ut majsstärkelsen med ca 1 dl kallt vatten. Tillsätt i såsen under omrörning. Låt koka några minuter, såsen ska bli ganska tjock. Smaka av med salt och peppar.
  12. Sila av såsen och vispa ner smör. Tillsätt det mousserande vinet i såsen precis före servering.
  13. Värm fiskbullarna i en skvätt vin i en kastrull under lock.

Servering

  1. Häll av och pressa potatisen.
  2. Lägg upp fiskbullarna på en tallrik, toppa generöst med sås, brödkrisp och hackad persilja. Bjud med den pressade potatisen vid sidan om.