Pampas oxfilé

Pampas oxfilé
Foto: TV4

Pampas oxfilé

Av: Fabian - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Oxfilé med en puré från Patagonien gjord på sötpotatis, potatis och manchego. Serveras med en diablosås. Till receptet behövs en ugnstermometer.

Vintips från Fabian
Tokolosh Merlot, art nr 2057, 74 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Pampas oxfilé

  • 4 skivor oxfilé från Argentina, ca 800 g
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Patagoniapuré

  • 500 g mjölig potatis
  • 500 g sötpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk merquen (kan man köpa i speciella krydda avd.)
  • 3 msk manchegoost, ost, riven

Diablosås

  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk rörsocker
  • 4 dl rödvin Casillero del Diablo
  • 4 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 2 msk smör

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Salta och peppra Pampasoxfilén.
  3. Hetta upp smöret, olivolja, lägg i vitlöken.
  4. Ta bort vitlöken med en plast sked efter 3 minuter och bryn köttet runt om.
  5. Stick in en termometer i mitten av köttet.
  6. Stek i ugnen till 50 grader innertemperatur.
  7. Låt köttet vila övertäckt ca 15 minuter. Skär det i tjocka skivor.

Patagonia Puré

  1. Skala potatis och sötpotatis.
  2. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  3. Häll av vattnet.
  4. Stöt sönder dem med elvisp och blanda med mjölk, grädde, smör och salt.
  5. Häll i merquen och manchego ost.
  6. Vispa med elvsp i låg hastighet.
  7. Klart att serveras.

Diablo sås

  1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs vitlöken cirka 2 minuter utan att den tar färg.
  2. Rör ner sockret och låt det smälta cirka 2 minuter.
  3. Tillsätt vin Casillero del diablo, kalvfond och vatten.
  4. Låt såsen koka cirka 4 minuter.
  5. Sila såsen.
  6. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
  7. kallt vatten.
  8. Koka upp och rör ner smör.
  9. Klart att servera.