Fabians porterstek

Fabians porterstek
Foto: TV4

Fabians porterstek

25 ingredienser

Bjud på porterstek med potatismos à la Fabian. Använd rostbiff eller annat benfritt nötkött. 

Rostbiffen kan bytas ut mot annat benfritt nötkött.

Ingredienser

portioner6 - 8

Portersteken

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 33 cl porter (öl)
  • 2 gula lökar
  • 5 svartpepparkorn
  • 7 enbär
  • 3 msk färsk timjan
  • 0,75 dl kinesisk soja
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk idealmjöl
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • ärtor (små fina)
  • svartvinbärsgelé

potatismos

  • 1 kruka färsk persilja
  • 2 palsternackor (mellanstora)
  • 1,3 kg potatis
  • 50 g smör
  • 1 msk salt, till kokvattnet
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

Porterstek

  1. Koka upp porter, soja, saft, alla kryddor och buljongen i en gryta där köttet får plats.
  2. Skala och gör grova skivor av löken låt det koka ihop i grytan.
  3. Lägg i köttet. Vänd köttet varje halvtimme.
  4. Köttet är färdigt när det nått en innertemperatur på 75 grader (efter ca 1,5 h).
  5. Skär köttet i bitar.
  6. Sila av och red såsen med idealmjöl och grädde.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Potatismos

  1. Skala potatis och palsternacka och dela i små bitar.
  2. Ta en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker potatisen och palsternackan. Salta!
  3. Koka tills potatisen blivit mjuk, prova med en gaffel. Häll av vattnet.
  4. Häll i mjölk, grädde, smör och stampa eller mixa moset med en visp.
  5. Smaka av med peppar, muskot och eventuellt salt.
  6. Hacka persilja fint och blanda i moset.