Ewas foccacia

Ewas Foccacia
Foto: TV4

Ewas foccacia

Av: Ewa Fröling

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

2 h

Ewas foccaccia med två smaksättningar; tranbär, fikon, kardemumma, muscovadosocker och hasselnötter samt blåbär och hackade pistagenötter.

Ingredienser

portioner10 - 15 bitar

deg

  • 7 dl vetemjöl special
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja samt extra olja till utbakningen
  • 25 g jäst
  • 2 msk honung, flytande

smaksättning bröd 1

  • torkade tranbär
  • hasselnötter
  • kardemumma
  • muscovadosocker
  • torkade fikon
  • flingsalt
  • rosmarin (eller timjan)

smaksättning bröd 2

  • färska blåbär
  • pistagenötter, hackade

Gör så här

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  2. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  3. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord knåda den lite och dela den i 2 delar.

Smaksättning 1

  1. Mixa nötter, tranbär, fikon och blanda med kryddorna efter smak. Bred ut kryddblandningen på den smorda plåten och platta ut hälften av degen ovanpå så den blir ca 2 cm tjock. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Tryck med fingrarna i degen och ringla över olivolja, garnera med flingsalt, rosmarin eller timjan och lite av nöt/kryddblandningen ovanpå.

Smaksättning 2

  1. Tryck ut den andra halvan av degen och jäs under bakduk i ca 30 minuter. Tryck med fingrarna och ringla olivolja, tryck ner färska blåbär och strö hackade pistagenötter över.
  2. Baka bröden i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.