Ernsts vackra skådebröd

koket.se
Ernsts vackra skådebröd
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts vackra skådebröd

9 ingredienser

1,5 h

Vackert, saftigt och gott bröd som du med fördel dekorerar med olika sorters frön.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 90 g rapsolja [1 dl]
  • 0,5 msk salt

Vackert skådebröd

  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl svarta vallmofrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 ägg

Gör så här

Grundrecept

  1. Värm vattnet fingervarmt. Häll ner lite av vattnet i en blandarbunke till en köksassistent (det går att göra detta i en vanlig bunke och arbeta degen med händerna), smula ner och lös jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt mjöl och olja och börja bearbeta mjölet med degkroken. Häll på resten av vattnet, detta för att allt mjöl ska få samma bearbetningstid. Tillsätt saltet efter någon minut.
  2. Arbeta degen tills den blir fast och elastisk.
  3. Täck degbunken med en kökshandduk och ställ på lagom varm och dragfri plats. Låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Ta ur degen ut bunken och forma de bröd du önskar på en mjölad arbetsbänk. Vill du göra skådebröd så gör ett stort bröd av tre fjärdedelar av degen och placera på en plåt, mjöla lite över degen och låt jäsa i ytterligare ca 20 min. Under tiden gör du garnityret till skådebrödet.
  5. Tag två tredjedelar av den kvarvarande degen och kavla ut en tunn rektangel och måtta ut ett 3 cm långt område mitt på den utkavlade degen och strimla långa fransar utifrån detta område. Använd en kniv eller degskapa. Placera sedan den fransade degen så det bildar grunden till en kärve på brödet.
  6. Tag den kvarvarande klumpen och forma små avlånga degklumpar som ska bilda frötopparna på kärven.
  7. Vispa upp ett ägg på en tallrik och doppa degklumparna i ägget och sen i valfritt frö och placera på toppen av kärven.
  8. Pensla lite av det kvarvarande ägget oregelbundet över brödet för att skapa olika nyanser av rostning av ytan.
  9. Värm ugnen till 250 grader och kasta in 1 dl vatten i ugnen för att skapa ånga. Ställ in bröden och baka i ca 5 minuter på hög värme, sänk sedan till 220 grader, detta för att en torr skorpa ska bildas på brödet. Baka sedan klart brödet till en innertemperatur av 96-98 grader, vilket kontrolleras med en stektermometer. Låt brödet vila efter ugnsurtagning.