Ernsts ostkaka

Ernsts ostkaka
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts ostkaka

11 ingredienser

Bland det godaste som finns och en värdig avslutning på julbordet - i alla fall om du frågar Ernst. Bjud ostkakan med lättvispad grädde och en god sylt till.

Ingredienser

  • 4 l lantmjölk (ej högpastöriserad mjölk)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 60 g sötmandel
  • 7 droppar bittermandelolja
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • smör, till formen

Till servering

  • sylt
  • vispgrädde, lättvispad

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader i en stor kastrull. Se till att den inte blir varmare eller kallare, och att den har samma temperatur överallt. Tillsätt löpen och rör om försiktigt.
  2. Ta ca 4 dl av den varma mjölken och blanda med vetemjölet i en skål. Vispa ut klumparna och häll tillbaka blandningen i resten av mjölken. Rör om igen.
  3. Låt kastrullen stå under lock i 40-50 minuter så att mjölken ystar sig. Det betyder att den delar sig i en fast ostmassa och en tunn vassle.
  4. Skär ostmassan i små bitar med en kniv. Häll av vasslen genom en sil eller en silduk. Låt ostmassan rinna av ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Knäck äggen i en annan skål. Vispa ihop dem med socker och grädde.
  7. Hacka eller flisa mandeln. Blanda i bittermandeloljan.
  8. Smörj en stor ugnsform.
  9. Blanda ostmassan med äggsmeten och mandeln i en stor bunke. Häll upp smeten i den smorda formen.
  10. Grädda ostkakan i ugnen ca 1-1,5 timmar, eller tills den är fast och gyllenbrun.
  11. Ta ut ostkakan och låt den vila i ca 10 minuter.
  12. Servera ostkakan med lättvispad grädde och sylt.