Ernsts äppelchutney

Ernsts äppelchutney
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts äppelchutney

13 ingredienser

45 min

En knalligt gul och smakrik chutney som får sin gyllene färg av curry. Låt den gärna stå till sig några dagar i kylen innan servering, då hinner smakerna utvecklas.

Ingredienser

  • 500 g äpple (helst syrliga sorter som Granny Smith eller Ingrid Marie)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk curry (t ex madras curry eller annan god curry)
  • 1 dl russin
  • 1 lagerblad
  • ca 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 röd chilifrukt (justera mängd efter smak)
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 kvist färsk rosmarin

Gör så här

  1. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i små bitar.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär chilin i tunna skivor. Ta bort kärnorna om du vill ha mindre hetta.
  3. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller panna. Fräs lök, vitlök, äpple och curry på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt äpple, russin, lagerblad, vatten, socker och salt. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med chilin och vinägern. Justera sötman och saltet efter smak. Lägg i en kvist rosmarin
  5. Låt chutneyn puttra i cirka 20 minuter tills äpplena är mjuka och lite mosiga och vätskan har reducerats. Rör om då och då och späd med mer vatten om det blir för torrt.
  6. Häll upp chutneyn i rena burkar och förslut dem. Förvara i kylen i upp till en månad. Servera kall eller ljummen.