Ernst julgryta

Ernst julgryta
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernst julgryta

15 ingredienser

En härlig gryta som kan byta ut julmaten på bjudningen.

Om du vill kan du byta ut prinskorven mot andra juliga varianter som julkorv eller värmlandskorv.

Ingredienser

Gryta

  • 400 g rimmad oxbringa
  • 6 dl oxbuljong
  • 2 gula lökar
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 3 palsternackor
  • 2 morötter (stora)
  • 10 delikatesspotatisar
  • 1 purjolök
  • 0,5 kg prinskorv
  • 2 lagerblad
  • ev 1 bit köttbuljong (en tärning)
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Topping

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 4 tsk dijonsenap
  • 2 msk honung

Gör så här

Gryta

  1. Koka oxbringan i 2 timmar i 2 liter vatten med en hel skalad gul lök och 1 krm kryddpeppar. Spara buljongen.
  2. Skär upp palsternackan, löken och morötterna grovt.
  3. Dela potatisarna.
  4. Skär av det gröna på purjolöken och skär upp det i grova bitar.
  5. Lägg ned allt i en gryta.
  6. Tillsätt bitar av korven och 2 lagerblad.
  7. Tillsätt rejäla bitar av bringan och buljongen från kokningen.
  8. Låt sjuda i cirka 20 minuter tills rotsakerna är mjuka.
  9. Smaka av och tillsätt en buljongtärning med köttbuljong vid behov.

Topping

  1. Häll upp 3 dl turkisk yoghurt i en skål med ca 4 teskedar dijonsenap efter smak.
  2. Blanda väl.
  3. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  4. Rör ner honungen.
  5. Servera grytan med en klick dijonkräm och drivor av hackad bladpersilja.