Julgädda med pepparrot, knaperstekt rökt fläsk och smörsås

Julgädda med pepparrot, knaperstekt rökt fläsk och smörsås
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Julgädda med pepparrot, knaperstekt rökt fläsk och smörsås

17 ingredienser

En julig gädda med massor av härlig pepparrot, salt gott knaperstekt fläsk och en smörig smörsås.

Servera gärna med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg gädda, fjällad urtagen
  • 2,5 l vatten
  • 2 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 purjolök (det gröna)
  • fläsk

Smörsås

  • 60 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 7 dl fiskbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • färsk pepparrot, riven
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Servering

  • färsk pepparrot
  • dill
  • citron

Gör så här

  1. Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten.
  2. Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra.
  3. Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning.
  4. Knaperstek fläsket i små tärningar.
  5. Såsen Smält och bryn smöret.
  6. Rör i mjölet.
  7. I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar.
  8. Servera med mer pepparrot, dill och citron.