Foto: TV4

Ernsts grillade lax med potatissallad på färskpotatis och västerbottensost


30 min6

Potatissallad

  • 1.5 kg färskpotatis
  • 250 g Västerbottensost
  • 4 msk vit balsamvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 1 knippe färsk gräslök
  • 3 msk honung
  •   salt och peppar från kvarn

Grillad lax i foliepaket

  • 6 x 200 g färsk lax
  • 1 knippe dill
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1 knippe gräslök
  • 6 msk honung
  • 1 st normalstor grön gurka/slanggurka
  •   salt och peppar
  •   grillfolie

Grönärthummous

  • 7 dl gröna ärtor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1.5 msk olivolja
  • 1 st citron
  •   salt
  •   peppar från kvarn
  • 1.5 msk honung
  •   Servera med grönsallad och grovt bröd

Efterrätt

  • 1 l matlagningsyoghurt
  • 1 st vattenmelon
  • 1 l honungsmelon
  • 2 l jordgubbar
  • 250 g rostade valnötter
  • 3 dl honung
  1. Potatissallad
    Koka färskpotatisen. Riv osten över den varma potatisen, och låt den smälta. Hacka gräslök och körvel och blanda med potatisen. Tillsätt balsam vinäger, olivolja och honung. Smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt väl.
  2. Grillad lax
    Grilla först laxfiléerna så de får en fin grillyta. Lägg ut 6 bitar grillfolie och häll på lite olivolja. Lägg sedan en laxbit på varje foliebit. Skiva gurkan med osthyvel/potatisskalare och lägg det på laxen. Tillsätt dill, och gräslök efter tycke och smak. Häll sedan på 0,5dl vitt vin och 1msk honung. Vik sedan ihop folien så den bildar en båt. Baka på varm grill i ca 15 min.
  3. Ärthumus
    Koka ärtorna och låt svalna. Mortla/mixa vitlöken och salt. Tillsätt sedan ärtorna, olivoljan, saften från en citron, honung och peppar. Mortla/mixar sedan allt till en krämig konsistens
  4. Efterrätten
    Skär honungs- och vattenmelonen i tärningar. Hacka upp de rostade valnötterna i grova bitar. Servera yoghurten med bitar av melon och rostade valnötter. Rippla honungen på toppen.

Annons:

  •  28 ingr

Ernst potatissallad

av Ernst Kirchsteiger
  •  10 ingr

Senapssmekta strömmingsfiléer

av Ernst Kirchsteiger
  •  25 min
  •  15 ingr

Varm potatissallad

av Thomas Drejing
  •  25 min
  •  7 ingr
  •  30 min
  •  12 ingr

Hallonvinäger

av Ernst Kirchsteiger
  •  5 ingr