Viltskav i murikka och Ullas paprikapickles

Viltskav i murikka och Ullas paprikapickles
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Viltskav i murikka och Ullas paprikapickles

22 ingredienser

50 min

Höstlig festmåltid för många. Skav steks tillsammans med selleri och gul lök. Kryddas med kanel. Serveras med picklade paprikor.

Förslag på tillbehör: stekta kantareller och kokta rödbetor med smulor av chevreost och valnötter.
Tips: de picklade paprikorna är jättegoda att mixa med crème fraiche till en god sås.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg viltskav
  • 1 knippa selleri, med blad
  • 3 gula lökar
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk malen kanel

Paprikapickles

  • 1 kg paprika (i olika färger)
  • 0,5 kg gul lök
  • 1 knippe salladslök
  • 1 hel vitlök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • vatten, kokande

Lag

  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk atamon

Lingonsås

  • crème fraîche
  • lingon
  • malen kanel
  • honung

Gör så här

  1. Hacka lök och selleristjälkar grovt. Spara selleribladen till garnering.
  2. Lägg i skaven i en het murikka eller stekpanna med olivoljan.
  3. Stek tills skaven fått lite färg.
  4. Lägg i grönsakshacket och vänd runt tills allt fått fin färg.
  5. Krydda efter smak med salt, peppar och kanel. Serveras rykande het med tillbehör...

Picklad paprika

  1. Skölj och kärna ur paprikorna ordentligt.
  2. Skala löken och skär den salladslöken och vitlöken i fina skivor och strimla paprikorna fint.
  3. Lägg alltsammans i en gryta och slå över rikligt med kokande vatten, låt dra i ca 10 min och sila sedan av vattnet
  4. Blanda socker, salt, ättikssprit och vatten till lagen, koka upp.
  5. Lägg i grönsakerna i lagen och låt sjuda i 8-10 min.
  6. Ta av grytan från värmen och ha i persiljan. Tillsätt även atamon om det önskas och häll upp på väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara din paprikasallad svalt

Lingonsås

  1. Ingredienserna blandas ihop efter egen smak och tycke.