Tre sorters pizza

koket.se
tre sorters pizza
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Tre sorters pizza

33 ingredienser

1 h

Ernsts recept på pizza med tre olika smaker. Välj mellan päron och chèvre, spenat eller potatis med rosmarin.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2 msk flingsalt
  • 0,5 l vatten, ljummet
  • 12-14 dl vetemjöl
  • 4 msk olivolja

Tomatsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 6 msk olivolja
  • 2 inlagda sardellfiléer
  • 4,5 msk tomatpuré
  • 2 förp krossade tomater
  • 2 msk honung, flytande
  • svartpeppar (krossade) och flingsalt efter egen smak och tycke

Spenattopping

  • 1 kg färsk spenat
  • 2 klyftor vitlök, hackade och mosade med bredsidan
  • 2 msk solroskärnor, skalade
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 7 msk olivolja
  • oliver (svarta/gröna efter egen smak och tycke)
  • 200 g mozzarellaost, tärnad

Potatistopping

  • 5 potatisar, mellanstora, råa, chipstunt skivade
  • flingsalt
  • peppar
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1-2 dl Västerbottensost, riven
  • 4 msk olivolja

Päron och chevretopping

  • 3 päron, skivade
  • 100-200 g chèvreost, skivad
  • 1,5 dl hasselnötter (alt. din egen favoritnöt)
  • flytande honung (efter egen smak)
  • 3 kvistar färsk oregano

Gör så här

Pizzadeg

  1. Värm ugnen till 250 grader. Tips! Använd matberedare så är det lätt att se när degen är klar. Slå ihop jäst, honung och salt med träsked till en jämn smet. Tillsätt sen ljummet vatten och blanda.
  2. Häll nu i mjöl och olivolja. Blanda och tillsätt mjöl tills du får en jämn deg. Om du använder beredare är degen klar när den släpper från kanterna i skålen.
  3. Arbeta gärna degen en stund efter det att den blivit jämt. Täck sedan över skålen med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 min.
  4. Mjöla nu ytan/skärbrädan där du ska kavla ut degen.
  5. Fördela degen i 3 delar och kavla ut 3 pizzor (ugnplåtsstora), tillsätt hela tiden mjöl så att degen inte fastnar på varken på skärbrädan eller kaveln. Tips är att rulla in den färdigkavlade degen på kaveln och rulla sedan ut på ugnsplåten.
  6. Skär bort överbliven deg från kanterna.
  7. Häll ca 3 msk olivolja över degen och klappa ut den jämt med händerna över hela degen. Ställ in plåten i ugnen och låt grädda tills den är gyllenbrun och knaprig.

Tomatsås

  1. Lägg i olivolja, lök, vitlök och sardellerna i en kastrull. Värm under omrörning.
  2. Rör om tills sardellerna helt smält bort och låt sedan stå och sjuda en stund under omrörning. Häll nu i
  3. tomatpurén och låt rosta tillsammans med de övrig ingredienserna.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda några minuter under omrörning.
  5. Till sist lägger du i honung, svartpeppar och salt.
  6. Låt sjuda under omrörning till tomatsåsen blivit stabbig.(såsen ska ej var lös!)
  7. Tomatsåsen ska spridas ut över de förgräddade pizzorna, på päron och chevre pizza ska tomatsåsen läggas ut i ett tunt lager. På de övriga två pizzorna lägger man ut rikligt med tomatsås.

Spenatpizza

  1. Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Använd olivoljan för att fräsa spenat, vitlök och salt i en kastrull. När spenaten sjunkit tillsätt
  3. solrosfrön, salt och peppar och låt sjuda en stund.
  4. Häll och fördela spenatröran jämt över pizzan.
  5. Hacka mozzarella och sprid ut det på spenatröran och häll sedan på oliverna. Till slut stänker du olivolja över hela pizzan. Grädda i ugn på hög värme tills pizzan fått en fin gyllenbrun färg.

Potatis- och rosmarinpizza

  1. Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Lägg ut ett heltäckande lager potatis över den förgräddade pizzan. Salta och peppra och riv av rosmarin och lägg över potatisen.
  3. Strö över västerbotten ost och ringla olivolja över hela pizzan. Grädda pizzan på hög värme tills osten smält och fått en fin färg.

Chevre och päronpizza

  1. Bred ut ett tunt lager tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Lägg päronen så att det täcker hela pizzan. Lägg på chevre, strö hasselnötter och färsk
  3. oregano, ringla till slut honung över hela pizzan.
  4. Grädda i ugn på hög värme tills chevren smält och fått färg. Ta sedan ut pizzan från ugnen och ringla ytterligare honung över pizzan innan den serveras.