Kex

koket.se
Kex
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kex

13 ingredienser

Spröda havrekex med solrosfrön, linfrön och sesamfrön. Lätt att baka! Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan - det blir många kex och supergott!

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl vetemjöl
  • 2-3 dl finmalt rågmjöl
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • äggvita, till pensling
  • flingsalt
  • solrosfrön, linfrön och sesamfrön, för dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2-3 dl rågmjöl och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten.
  3. Tillsätt salt och olivolja (om man föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg.
  4. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra.
  5. Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje deg så den blir ca 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten.
  6. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön.
  7. Grädda kexen i ca 15-20 min tills de fått en gyllene färg.