Stekta kinesiska dumplings med vitlöksgurka

Erik N - Malmö1
Foto: TV4

Stekta kinesiska dumplings med vitlöksgurka

Av: Erik N - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

30 m

Stekta kinesiska dumplings med vitlöksgurka. Kinesiska dumplings går att fylla med fläskfärs, oxfärs, kycklingfärs eller vara helt vegetariska och kan antingen ångkokas eller stekas. Perfekt att göra en stor sats och sedan frysa in styckvis. Färdiga dumplingsplattor går att köpa på de flesta asiatiska livs.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
**
Eriks drycktips**
2120 Sankt Anna Riesling, Pfalz, Tyskland 69:-

"Ett halvtorrt, mycket friskt vin med aromatiska smaker. Mat med asiatisk touch med sting passar alltid bra tillsmammans med viner som innehåller lite sötma. Vinets frukt med inslag av gröna äpplen, päron och persika passar utmärkt till det ljusa köttet. Sötman i vinet blir en strålande kombination till hettan från, chili, ingefära och vitlök."

Ingredienser

portioner stycken

Dumpling/Fyllning

  • 200 g valfri färs
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk mirin, vin
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk salladslök
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk färsk ingefära
  • msk vita sesamfrön
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 urkärnad röd chilifrukt
  • 1 tsk strösocker
  • msk matolja
  • 1 ägg
  • 20 färdiga dumplingsplattor

Dipsås

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk vita sesamfrön

Vitlöksgurka

  • 1 gurka
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 msk vinäger
  • msk sesamolja
  • 1 tsk vita sesamfrön
  • tsk salt

Gör så här

Dumplings

  1. Finhacka och riv alla ingredienser till fyllningen och lägg i en bunke, spara lite finhackad salladslök till garnering. Lägg i fläskfärsen och blanda ordentligt. Sätt folie över bunken och låt gärna stå och marinera en halvtimme.
  2. Före du ska göra dina dumplings är det bra att göra ett smaktest på färsen. Värm lite olja i en stekpanna och stek en liten bit färs och smaka ev. Tillsätt mer soja, fisksås, mirin efter smak. Nu är det dags att göra dina dumplings.
  3. Tina dumplingsplattorna och vispa upp ett ägg i en liten skål. Ta en dumplingsplatta, pensla över hela med ägg och lägg en tesked färs i mitten av plattan. Vik över plattan kant i kant, vänd den runda delen mot dig och vik från höger till vänster överlappande. Upprepa tills färsen är slut (ca 20-25dumplings).
  4. Värm upp matolja i en stor stekpanna och stek 6-7 dumplings åt gången på hög värme på vardera sida tills de fått en gyllene färg. Häll 1/2 dl vatten i pannan och sätt över ett lock på stekpannan, obs akta varmt stänk från pannan. Detta ångkokar dumplingsen. Vänta tills vattnet är borta, ca 1-2 min, upprepa processen tills alla dumplings är färdiga.

Vitlöksgurka

  1. Dela gurkan på tvären och sedan på mitten så att du få fyra lika stora delar. Skrapa ur gurkans innandöme med en tesked.
  2. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i gurkan och koka i 30 sekunder. Ta upp gurkan och skölj med kallvatten.
  3. Blanda vinäger, sesamolja, hackad vitlök, sesamfrön och salt. Ta upp gurkbitarna och slå till dem en aning med baksidan på din kökskniv. Skär därefter upp i halvmånar.
  4. Häll såsen över gurkbitarna. Låt gärna stå minst 30 min före servering.

Dipsås

  1. Blanda alla ingredienserna och servera i en liten skål vid sidan. Doppa dumplingsen i såsen.