Kantarellpaj med flera ostar

Kantarellpaj med flera ostar
Foto: TV4

Kantarellpaj med flera ostar

Av: Eric - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1h

Smakrik och överraskande matpaj till skogsfesten. Det bästa med kantareller är att de förgyller nästan varenda måltid. Denna paj kan man även komplettera med lite vad man själv känner för. Var inte skraj för att slänga i broccoli, skinka eller oliver. Smaken är som baken, se därför detta recept som en guide, inte som en definitiv regel. /Eric

Pajen räcker till ca 10 personer som förrätt eller som del av en buffé.
**
Eric lagade även**

Viltgryta med svamp

Kattens tårta

Dryckestips
Jules Muller, art.nr. 6622, 79 kr. En klassisk Riesling kommer bli perfekt till den matiga ostpajen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraîche (fet)
  • 2-3 ägg
  • vitpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • 3 dl kantareller, smörstekta
  • 100 g ost, en stark sort, riven
  • 150 g Västerbottensost, riven

Gör så här

Pajdeg

  1. Börja med att röra ihop mjöl med det rumstempererade smöret.
  2. Tillsätt vatten.
  3. Knåda ihop röran till en fast deg, som du sedan trycker ut i en smörad pajform.
  4. Denna ska sedan stå i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Börja med att vispa ihop grädde, crème fraiche och ägg. Det går även bra utan grädde men då med dubbla mängden crème fraiche förstås.
  2. Salta och peppra tills du känner att det är lagom. Jag själv älskar salt och peppar. Var inte rädd att det ska bli ös i pajen, det är ju det som är tanken.

Paj

  1. Ta ut pajformen från kylen och strö i västerbottenost i ett lager.
  2. Sedan kantareller följt utav resten utav västerbottenosten, och sedan den andra osten.
  3. Häll över smeten och skjuts in i ugnen.
  4. Den tar cirkus 45 minuter men det viktigaste är att den känns fast på insidan. Annars är den inte klar. Om pajen tar för mycket färg utan att vara klar så är det bra att lägga ett lock utav aluminiumfolie över pajen. På så sätt tar den nästan ingen mer färg men fortsätter att gräddas invändigt.
  5. Lycka till.