Enkel vit chokladmousse

Enkel vit chokladmousse ny
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Enkel vit chokladmousse

15 ingredienser

1 h

En enkel vit chokladmousse med rårörda hjortron är en riktigt vacker dessert att bjuda på. De härliga havrekakorna blir dessutom pricken äver i!

Ingredienser

portioner6 - 8

Vit chokladmousse

  • 150 g vit bakchoklad
  • 3,5 dl grädde
  • 1,5 dl smetana

Seg havrekaka (12-15 bitar)

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 ägg

Rårörda hjortron

  • 250 g hjortron, upptinade
  • ca 0,5 dl strösocker

Servering

  • vit bakchoklad, rostad (eller mandel)
  • färsk citronmeliss (eller röd oxalis)
  • florsocker

Gör så här

Vit chokladmousse

  1. Hacka chokladen fint och smält den på korta intervaller under omrörning i mikron eller över vattenbad. Låt svalna något så att chokladen inte är för varm.
  2. Vispa grädden så att den är mellan luftig och fast i konsistensen.
  3. Blanda ihop den smälta vita chokladen med smetana i en skål och vänd ner grädden med en slickepott.
  4. Lägg moussen i en spritspåse och spritsa upp den i portionsformar. Låt stå i kylen i 1 timme.

Seg havrekaka (12-15 bitar)

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret och bryn det gärna något för att få mer smak. Låt svalna.
  3. Häll alla torra ingredienser i en skål.
  4. Tillsätt sedan smöret, ljus sirap och ägg. Rör om till en kladdig smet.
  5. Klä en form som är ca 30 x 40 cm stor med bakplåtspapper. Bred sedan ut smeten i formen.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska kännas lite mjuk när den kommer ut.
  7. Låt kakan svalna på plåten innan du skär upp den i lagom bitar.

Rårörda hjortron

  1. Blanda de tinade hjortronen med strösocker och rör om. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Servering

  1. Servera chokladmoussen med de sega havrekakorna och rårörda hjortron.
  2. Dekorera eventuellt med rostad vit choklad eller rostad mandel, färska örter och florsocker.