ev 90 g valnötter (byt mot mer frukt om man inte tål nötter)
50 g rom
200 g mörkt muscovadosocker
Dag 2
200 g smör, rumstempererat
150 g vetemjöl
3 ägg [180 g]
Gör så här
Dag 1
Blanda allt i en bunke och täck med plast, låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn.
Dag 2
Sätt ugnen på 140 grader.
Blanda smör, vetemjöl och ägg. Tillsätt frukt- och romblandningen ifrån dag 1.
Lägg dubbla bakplåtspapper i botten på 2 stycken tårtringar/springformar ca 10-13 cm, eller i en form ca 20-23 cm.
Fyll upp smet till ca 2 cm från kanten. Låt fruktkakan gräddas i 1-2 timmar beroende på formens storlek. Testa med att sätta en sticka i mitten på formen för att se om fruktkakan är klar, kommer stickan upp torr så är kakan klar.
Ta ut ur ugnen, droppa lite rom ovanpå och låt svalna.
Ta kakan ur formen och plasta in den, låt stå i rumstemperatur 2-4 timmar. Fruktkakan blir godast om den får stå 1 vecka i kyl före servering. Vill du göra den längre i förväg (2-3 månader) så häll på rom någon gång per vecka. Spriten har en konserverande effekt och gör så att kakan håller sig fuktig.