Emelies äppelpaj

Emelies äppelpaj
Foto: TV4

Emelies äppelpaj

Av: Emelie Ullberg

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Äppelpaj med mandelmassa och pistage.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör, kallt tärnat
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 12 äpplen granny smith
  • 1 citron, saft
  • 50 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 350 g mandelmassa, riven
  • 100-150 g pistagenötter, hackade

Till servering

  • vispgrädde
  • vaniljsocker
  • ev florsocker

Gör så här

Mördeg

  1. Nyp ihop det kalla och tärnade smöret med mjöl och florsockret.
  2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta ihop degen. Knåda inte!
  3. Plasta och låt vila i kylen/frysen 30 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg direkt i en skål med citronsaften.
  3. Stek äpplena mjuka i två omgångar med smör och kryddorna.
  4. Häll upp på ett fat och låt kallna.
  5. Dela degen i två, en mindre och en större. Kvala ut till en cirkel på ett mjölat bakbord. Rulla upp degen på kvalen och täck botten på formen. Låt degen hänga över kanterna.
  6. Riv mandelmassa, hacka nötterna och blanda med äpplena.
  7. Fyll botten med frukten.
  8. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt eller gör ett flätat lock.
  9. Pensla kanterna med ägg och mjölk och lägg över pajen.
  10. Nyp ihop skarvarna och skär av degen som hänger över kanten.
  11. Ställ formen på en plåt och pensla hela locket med äggblandningen. Mortla lite råsocker och strö över. Stick några hål locket innan gräddning.
  12. Grädda 35 minuter i 180 grader tills den är gyllene.
  13. Vispa grädden och rör ned vanilj. Servera till pajen. Pudra med florsocker innan servering om du vill.