Helstekt oxfilé med rotfruktsgratäng

Helstekt oxfilé med rotfruktsgratäng
Foto: TV4/ Erika Englund

Helstekt oxfilé med rotfruktsgratäng

Av: Ellinor - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Klassiker som alltid är god. Rotfruktsgratäng passar perfekt på hösten när det finns så mycket att välja på!

Dryck:
Till oxfilén passar en klassisk Bordeaux perfekt, Château de Seguin ger både stadga o harmoni till såväl oxfilén som gratängen.

Ellinor från Stockholm lagade även:

Kantarelltoast

Chokladfontän med hemlagad glass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Helstekt oxfilé

  • 800 g oxfilé (mittbiten)
  • 3 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Rotfruktsgratäng

  • 300 g kålrot
  • 200 g rotselleri
  • 3 svartrötter
  • några morötter
  • ev potatis
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Helstekt oxfilé

  1. Bryn köttet på hög värme i c:a 4 minuter runt om, även kortsidorna.
  2. Lägg köttet på galler över långpanna mitt i ugnen.
  3. Grilla 15 – 20 minuter på 250 grader beroende på hur rött man vill ha.
  4. Termometer kan stickas in på kortsidan (58 – 62 grader).
  5. Låt vila i folie innan det skärs upp

Rotfruktsgratäng

  1. Skala och skär rotfrukterna i bitar.
  2. Lägg i smörad form och häll över grädde, salta och peppra.
  3. Tillaga i mitten av ugnen c:a 40 minuter.
  4. Servera med en blandad grönsallad.