Foto: TV4

Lakritstårta med jordgubbar, choklad och maräng


Elins recept på choklad- och lakritstårta med jordgubbar, basilika och maräng.

Personlig bakrund

Jag vill att en tårta ska smaka. Mycket! Lakrits, choklad, jordgubbar och basilika. Bara massa mums! Det är ofta så jag gör. Sen gör jag sällan exakt samma sak flera gånger. Jag har så många idéer som jag vill pröva och smaka. Varför är dygnen bara 24 timmar långa!! /Elin

Tårtbotten

  • 3 st ägg
  • 2.25 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 0.75 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten
  •   Smör
  •   Ströbröd

Jordgubbsgrädde

  • 1 l färska jordgubbar
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk maizena
  • 3 dl grädde

Lakritskräm

  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl grädde
  • 2 st äggulor
  • 0.5 dl socker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk smör

Maräng

  • 180 g äggvita
  • 105 g socker
  • 450 g socker
  • 150 g vatten

Lakritsflarn

  • 50 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk lakritspulver
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 0.75  vetemjöl
  •   Svart sugarpaste
  1. Tårtbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och bröa formen.
  3. Vispa ägg och socker, tillsätt hett vatten.
  4. Blanda ihop och sikta ner vetemjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten.
  5. Blanda och häll smeten i formen, grädda i ca 35 minuter. Öka därefter värmen till 200 grader för att grädda flarnen, se nedan.
  6. Jordgubbsgrädde
    Hacka jordgubbarna och värm dem i kastrull. Hacka basilikan och tillsätt den till jordgubbarna.
  7. Rör maizena med vatten och tillsätt, koka upp. Låt svalna. Vispa grädde och blanda med jordgubbarna precis innan du monterar tårtan.
  8. Lakritskräm
    Koka upp mjölk och grädde..
  9. Vispa äggulor och socker och häll över gräddmjölken.
  10. Blanda maizena med vatten, tillsätt och värm till 85 grader. Tag av värmen, tillsätt lakrits och smör.
  11. Låt kallna under plastfilm.
  12. Maräng
    Vispa äggvitan med den första mängden socker till en fluffig maräng.
  13. Blanda sockerlag på vatten samt den andra mängden socker, koka till 117 grader. Häll sockerlagen över marängen och vispa tills den svalnat.
  14. Lakritsflarn
    Blanda smör, mjöl, socker, vaniljsocker och lakrits.
  15. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda flarnen i 200 grader i ca 5 minuter.
  16. Montera tårtan
    Dela din tårtbotten i tre delar.
  17. Varva botten, lakritskräm, botten, jordgubbsgrädde, botten.
  18. Bred ut marängen över tårtan. Bränn av ytan med en brännare.
  19. Garnera med flarn, jordgubbar, basilika och sugarpaste.

Annons:

Liknande recept

Elins petit choux

av Elin Werjefelt
  •  23 ingr

Choklad- och lakritstårta

av Elisabeth Johansson
  •  17 ingr
  •  23 ingr

Elins äppelpaj

av Elin Werjefelt
  •  22 ingr

Inas sommartårta

av Ina Drakfors
  •  29 ingr