Lakritstårta med jordgubbar, choklad och maräng

Lakritstårta med jordgubbar, choklad och maräng
Foto: TV4

Lakritstårta med jordgubbar, choklad och maräng

Av: Elin Werjefelt

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

Elins recept på choklad- och lakritstårta med jordgubbar, basilika och maräng.

Personlig bakrund
Jag vill att en tårta ska smaka. Mycket! Lakrits, choklad, jordgubbar och basilika. Bara massa mums! Det är ofta så jag gör. Sen gör jag sällan exakt samma sak flera gånger. Jag har så många idéer som jag vill pröva och smaka. Varför är dygnen bara 24 timmar långa!! /Elin

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten, hett
  • smör
  • ströbröd

Jordgubbsgrädde

  • 1 l färska jordgubbar
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 dl grädde

Lakritskräm

  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk smör

maräng

  • 180 g äggvita
  • 105 g strösocker
  • 450 g strösocker
  • 150 g vatten

Lakritsflarn

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk lakritspulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,75 vetemjöl
  • svart sugarpaste

Gör så här

Tårtbotten

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och bröa formen.
  3. Vispa ägg och socker, tillsätt hett vatten.
  4. Blanda ihop och sikta ner vetemjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten.
  5. Blanda och häll smeten i formen, grädda i ca 35 minuter. Öka därefter värmen till 200 grader för att grädda flarnen, se nedan.

Jordgubbsgrädde

  1. Hacka jordgubbarna och värm dem i kastrull. Hacka basilikan och tillsätt den till jordgubbarna.
  2. Rör maizena med vatten och tillsätt, koka upp. Låt svalna. Vispa grädde och blanda med jordgubbarna precis innan du monterar tårtan.

Lakritskräm

  1. Koka upp mjölk och grädde..
  2. Vispa äggulor och socker och häll över gräddmjölken.
  3. Blanda maizena med vatten, tillsätt och värm till 85 grader. Tag av värmen, tillsätt lakrits och smör.
  4. Låt kallna under plastfilm.

Maräng

  1. Vispa äggvitan med den första mängden socker till en fluffig maräng.
  2. Blanda sockerlag på vatten samt den andra mängden socker, koka till 117 grader. Häll sockerlagen över marängen och vispa tills den svalnat.

Lakritsflarn

  1. Blanda smör, mjöl, socker, vaniljsocker och lakrits.
  2. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda flarnen i 200 grader i ca 5 minuter.

Montera tårtan

  1. Dela din tårtbotten i tre delar.
  2. Varva botten, lakritskräm, botten, jordgubbsgrädde, botten.
  3. Bred ut marängen över tårtan. Bränn av ytan med en brännare.
  4. Garnera med flarn, jordgubbar, basilika och sugarpaste.