Foto: Holger Edström

Brantevikssill


Brantevik är ett litet trevligt fiskeläge på Österlenkusten söder om Simrishamn. Receptet har gamla anor och är ett av den skånska Sillakademins paradnummer.

Receptet räcker till 1 burk.

  • 1 kg färska sillfiléer (strömming)

Lag

  • 1 dl ättika, 12%
  • 6 dl vatten
  • 0.5 dl salt

Dessutom

  • 4 dl socker
  • 2 st hackade gula lökar
  • 2 st hackade röda lökar
  • 3 msk citronpeppar
  • 3 msk krossad kryddpeppar
  • 2 msk krossad vitpeppar
  • 2 st smulade lagerblad
  • 1 st stor knippa hackad dill
  1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
  3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.

Annons:

  •  13 ingr
  •  12 ingr
  •  8 ingr

Ugnsrostade grönsaker

av Alexandra Pascalidou
  •  18 ingr
  •  8 ingr

Kroppkakor med lingon

av Anders Levén
  •  8 ingr
  •  9 ingr

Stekt inlagd strömming

av Gert Klötzke, Johan Gottberg
  •  18 ingr