Sablé Breton

Sablé Breton
Foto: Carl Klein
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Sablé Breton

6 ingredienser

De här kakorna är Bretagnes stolthet och en del av det franska kulturarvet. I Bretagne finns det bästa saltet och det bästa smöret och i den här enkla men fina kakan spelar just smöret och saltet huvudrollen. Detta recept ger 30 kakor och finns med i boken Den franske bagaren.

Det är detta recept du använder för att göra Sébastiens magiska pajbotten som flyter ut i formen. Spela klippet för att höra honom berätta om den.

Ingredienser

  • 80 g äggula [4 st]
  • 160 g strösocker
  • 225 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 210 g smör, rumstempererat
  • 3 g havssalt (fleur de sel - fint havssalt)

Gör så här

Dag 1

  1. Vispa äggulor och socker till en porös och vit smet.
  2. Sikta mjöl och bakpulver och vänd in i mjölblandningen, lite i taget, i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Degen ska bli torr och lite smulig.
  3. Knåda in smöret i degen och tillsätt sedan saltet. Pudra över lite mjöl och plasta in degen. Låt den vila kylen i 24 timmar.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Dela degen i 30 små bollar. Placera bollarna i silikonformar som rymmer ca 1 dl. Tryck till med tummen så att ytan blir platt.
  3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills de har en ljus gyllene ton. Ta ut kakorna ur formarna och låt svalna på galler.
  4. Förvara i en plåtlåda med tättslutande lock så håller de sig fint i flera veckor.