Drottningbakelse med krona

Drottningbakelse med krona
Foto: TV4
Jonatan Tollow
Jonatan Tollow

Drottningbakelse med krona

Av: Jonatan Tollow

Från: Hela Sverige bakar

36 ingredienser

Lyxig bakelse i fransk stil värdig en drottning. Choux au craquelin fylls med spritsad crème Diplomat, drottningsylt och mandelkrokant. Överst läggs ett mördeslock dekorerat med blommor och bär som en krona.

Ingredienser

portioner6 - 8

Craquelin

  • 75 g smör
  • 75 g ljust muscovadosocker [ca 0,75 dl]
  • 30 g mandelmjöl [lite mer än 0,5 dl]
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Choux

  • 75 g vatten
  • 75 g mjölk
  • 75 g smör (normalsaltat)
  • 1 tsk strösocker [4,5 g]
  • 85 g vetemjöl [ca 1,5 dl]
  • 125-150 g ägg [2-3 st]
  • mandelspån

Cremé diplomat

  • 1,5 gelatinblad
  • 250 g mjölk
  • 1 tsk vaniljpaste
  • 50 g strösocker [ca ½ dl]
  • 3 äggulor [60 g]
  • 25 g majsstärkelse [ca 3 msk]
  • 20 g smör
  • 200 g vispgrädde

Mördeg

  • 75 g smör, kallt
  • 50 g florsocker [lite mindre än 1 dl]
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,5 tsk vaniljpaste
  • 2 äggulor [40 g]
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]

Drottningsylt

  • 100 g blåbär
  • 100 g hallon
  • 150 g syltsocker [ca 1,5 dl]
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljpaste

Karamelliserad mandel

  • 50 g sötmandel (hel)
  • 50 g strösocker
  • 1 msk vatten

Garnering

  • färska bär
  • ätbara blommor

Gör så här

Craquelin

  1. Vispa ihop samtliga ingredienser utom vetemjölet till en jämn smet. Blanda i vetemjölet till en jämn deg.
  2. Kavla degen ca 2 mm tjock mellan två bakplåtspapper och ställ in i frysen i minst 10 minuter.

Choux

  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
  2. Koka upp vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölet och rosta det i kastrullen i 2-3 minuter samtidigt som du kontinuerligt blandar med en träslev eller tålig slickepott.
  4. Överför till en bunke och vispa med elvisp tills degen är sval, den kommer att separera sig vilket är helt normalt
  5. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa med elvisp tills varje ägg är tydligt inblandat i smeten. Smeten är klar då den är smidig och mjuk utan att den rinner ihop.
  6. Lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  7. Rita ringar på bakplåtspapper utefter en stans, ca 6-8 cm i diameter. Vänd därefter upp och ned på papperet så det ritade hamnar på undersidan men du fortfarande kan se din markering. Spritsa ringar som är ca 1 cm mindre i diameter än din ritade ring.
  8. Ta ut craquelin-smeten ur frysen och stansa ut kransar med samma ring som du ritade cirklarna med. Lägg de tunna arken på choux-kransarna. Strö över mandelspån.
  9. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler.

Crème diplomat

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Blanda samman vaniljpasta, socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke.
  3. Koka upp mjölken och häll försiktigt över äggblandningen under konstant vispning
  4. Häll allt åter i kastrullen och värm på tills det tjocknat. Sila genom en finmaskig sil.
  5. Smällt gelatinbladen direkt i den varma krämen. Lägg ner smöret i kuber och rör tills de smält. Lägg plastfilm över och låt svalna.
  6. Vispa upp vaniljkrämen så att den blir klumpfri och vänd ihop med vispad grädde. Överför till spritspåse med stjärntyll. Lägg in i kylen tills du skall använda den.

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 165 grader, över- och undervärme (150 grader varmluft).
  2. Vispa ihop smör och florsocker ca 5 minuter.
  3. Tillsätt äggulor, citronzest och vaniljpasta och vispa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en deg utan att överarbeta.
  5. Kavla ut till ca 2-3 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Lägg i frysen minst 10 minuter.
  6. Stansa ut kransar i ungefär samma storlek som dina färdiggräddade choux.
  7. Grädda i ca 10-12 minuter tills gyllenbruna. Låt svalna helt på galler.

Drottningsylt

  1. Koka samman alla ingredienser några minuter tills det tjocknar, låt svalna i kylskåp.

Karamelliserad mandel

  1. Lägg allt i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop. Rör kontinuerligt, det kommer att sockra sig och sedan smälta igen – då är den färdig. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka eller mixa försiktigt med pulsering för att få mindre bitar.

Dekoration

  1. Dela choux-kransarna. Spritsa eller klicka i drottningsylt i botten.
  2. Spritsa crème diplomat i valfritt mönster över sylten.
  3. Dekorera med färska bär och kanderade nötter. Lägg på locket.
  4. Pudra över florsocker.
  5. Lägg en upp och nedvänd mördegsring på bakelsen. Dekorera plattan med överbliven crème diplomat, färska bär, kanderade nötter och ätbara blommor