Dragonkyckling med riesling

Dragonkyckling med riesling
Foto: Petter Bäcklund
Christopher åström
Christopher åström

Dragonkyckling med riesling

14 ingredienser

40 min

"Om du har ätit coq au vin förstår du nog vart vi är på väg. Istället för rött vin och tupp har vi krispig riesling och kyckling. Sidfläsk och svamp är bra vänner i den här rätten. Har du inte låtit kyckling sjuda långsamt i mycket vitt vin har du något att se fram emot. Ditt kök kommer att dofta ungt franskt bistrokök och dina middagsgäster kommer aldrig att tänka på samma sätt om ”dragonkyckling” som de gjort tidigare. Glöm för guds skull inte ris till såsen!"

Ingredienser

portioner
  • 4-6 kycklinglår (med skinn och ben)
  • 4 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 100 g pancetta, tärnad
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 250 g champinjoner
  • 5 dl vitt vin (riesling)
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering:

  • 1 msk färsk dragon (bladen)
  • ris

Gör så här

  1. Hetta upp 2 msk smör och 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Fräs pancettan tills den börjar få färg. Tillsätt gul lök och vitlök och stek på medelhög värme tills pancettan är gyllene och löken mjuk.
  2. Lägg pancetta och lök på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av. Höj värmen och ha i resterande smör och olja i pannan. Krydda kycklingen med salt och peppar och stek skinnet gyllene.
  3. Halvera större svampar och låt de små vara hela. Vänd på kycklingen och tillsätt svampen. Stek tills svampen börjar mjukna.
  4. Rör ner pancetta och lök i pannan. Häll på vinet och låt bubbla upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 20 minuter.
  5. Tillsätt grädde och senap. Låt såsen koka ihop under lock i 10 minu­ter eller tills den reducerats något och kycklingen är klar.
  6. Ringla över dragonbladen och servera med ris.