Dovhjortsbiffar med rårörda lingon

Dovhjortsbiffar med rårörda lingon
Foto: Tv4

Dovhjortsbiffar med rårörda lingon

Av: Lennart - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 600 g dovhjortsfärs
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 3 msk smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk färsk mejram, finhackad
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 msk söt senap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl vispgrädde

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Inlagd gurka

  • 1 gurka, skalad och hyvlad
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk persilja, hackad

Potatismos

  • 1 kg fast potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm strösocker
  • 1 tsk salt (till kokningen)
  • 1 krm riven muskotnöt

Viltsås

  • 0,5 dl koncentrerad viltfond
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk mesost, riven
  • 0,5 msk soja
  • 5 enbär, krossade
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 1 msk smör

Gör så här

Biffar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken svalna några minuter på järnet.
  3. Blanda färsen med lök, ägg, mejram, timjan, senap, salt och peppar.
  4. Tillsätt grädden i omgångar tills du får en smidig och ganska lös färs.
  5. Forma 8 biffar och bryn dem i stekpannan med resterande smör. Stek till de fått en fin stekyta, någon minut på varje sida.
  6. Lägg över biffarna i en ugnsform och stek färdigt. Använd stektermometer och ta ut vid ca 165 grader i ca 12-13 minuter.
  7. Ta ut formen och lägg biffarna åt sidan. Hämta upp skyn från ugnsformen och använd som smaksättare till såsen.

Rårörda lingon

  1. Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig.

Inlag gurka

  1. Skala gurkan lite slarvigt, gör inget om lite av skalet finns med
  2. Hyvla därefter med osthyvel i tunna skivor. Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över blandningen i ca 30 minuter. Häll av vätskan.
  3. Gör en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör om någon minut tills sockret löst sig.
  4. Lägg gurkan i en burk och häll över lagen. Färdig att servera efter en timme.

Potatismos

  1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka i saltat vatten i ca 15 minuter eller tills den blir mjuk. Får ej överkokas. När den är färdig, låt stå på eftervärme i ca 5 minuter. Lägg en potatissticka under kastrullen på avstängd platta så den inte bränns vid. Lägg lite papper ovanpå potatisen som fångar upp ångan. Efter det pressa potatisen.
  2. Värm mjölk, grädde och smör i micron innan du häller ner vätskan i den pressade potatisen. Använd en elvisp en kort stund eller enbart en träsked för att få till en bra konsistens på moset. Tillsätt kryddorna och ev lite mer salt.

Viltsås

  1. Koka ihop viltfond, grädde, mesost, soja och enbär på medelvärme i ca 5 minuter.
  2. Lägg smöret i pannan som lök och biffarna stekts i och skyn från ungsformen som biffarna färdigstekts i. Häll vätskan i en sil och ner i såsen.